Akrilik & Modakrilik

0
1291
akrilik

Akrilik
Polimer, petrol endüstrisinin bir ürünüdür ve ağırlık olarak en az %85 akrilonitril üniteleri içerir. Filarnentler genelde yaş üretim tekniği ile üretilir ama son kullanımda aşınma dayanımı yüksek ürün istendiğinde kuru üretim tekniği ile de akrilikler filament haline getirilebilir. Dünyada kesikli lif halinde akrilik kullanımı yaklaşık 2400 milyon tonken filament halinde akrilik kullanımı ise sadece 3 milyon tondur.
İplikler genelde, filamentlerin rasgele uzunluklarda koptukları noktaya kadar tov veya şeritlerin çekilmesiyle üretilir. Ana kullanım alanı örme giysilerdir. Üretici boyalı lif, yaş ekstrüzyondan sonra hemen boyanmış liftir. Neredeyse sadece çoraplar için sınırlı olan kumaş boyamaya göre, bu yöntemle çok daha fazla ilginç renk efektleri geliştirilebilir.
Bu gruptaki liflerin genel karakteristikleri, dolgun, sıcak, yumuşak tutum ve özellikle örme yapılarda iyi kuru halde kırışıklık tutmama özelliği ile özetlenebilen yün karakteristiklerine benzerdir. Ekstra yüksek hacimlilik, dinlendirilince gevşeyen yan yana çift-bileşimli lifler kullanarak veya tovu çekerek, buharlayarak, dinlendirerek ve sonuçta yüksek büzüşme oluşturarak elde edilir.
El örme iplikleri için kullanıldığında kaba kesikli lifler hacimliliği artırma eğilimindedirler. Filament viskon ya da asetat ile karıştırılarak parlaklık elde edilir. İnce eğrilmiş iplikler, tek plaka, interlok ve Pont Roma’yı da kapsayan atkılı örme kumaşlarda elbise için kullanılır. % 100 akriliğin aşınma dayanımı pek çok giyim için yeterlidir. Akrilik lifinin yumuşak parlak özellikleri yapay kürk kumaşların havlarında avantaj sağlar. Çeşitli incelikte ve uzunlukta lif kullanılarak doğal kürk taklidi de yapılır. Akrilik ürünlerin görünüm, tutum ve estetik özellikleri, liflerin incelik ve kesit şekillerinin değiştirilmesi, yüksek hacimli ipliklerin kullanımı, yün. moher ve pamuk gibi doğal liflerle karışımlarının yapılması ile çeşitlenir.
Mobilya ve koltuk kaplama için akrilikten yapılan dokuma ve örme kadifelerin kullanımı yaygındır ama bu lifin yüksek tutuşma eğilimi gözden kaçırılmamalıdır. Dokusuz battaniyelerde ve halılarda akriliğin kullanımı ticari sebeplerden ötürü azalmıştır.

Modakrilik:
Polimeri oluşturan lif ağırlıkça % 35-85 arasında akrilonitril ünitelerinden oluşur ve modifiye edilmiş akrilik olarak bilinir. Bu lifler akrilik liflerin bazı yün benzeri özelliklerine sahiptir, ancak ısıya duyarlılıkları biraz daha fazladır. Lifin ısı duyarlılığı, hayli bir kumaşta daha az duyarlı bir lifle birleştiğinde önem kazanır, çünkü bitim sırasında uygun ısı muamelesi modakriliğin alt katman oluşturmak üzere büzülmesine sebep olacaktır. Bu gruptaki bazı lifler örneğin Teklan orta derecede alev almazlığa sahiptir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.