Tekstilde Kompozit Malzemeler ve Eğitimi

0
2877
karbon-nanotup-filmler-kevlar-ve-karbon-lifleri-geride-birakti-00
İnsanoğlu, ilk çağlardan beri kırılgan malzemelerin içine bitkisel veya hayvansal lifler koyarak kırılganlık özelliğini gidermeye çalışmıştır. Bu konuda en iyi örnek kerpiçtir. Kerpiç üretiminde, killi çamur içine katılan saman, sarmaşık dalları gibi sap ve lifler kerpicin mukavemetini artırmaktadır. Çamur ve samanın karıştırılması ile oluşturulan bu malzeme oldukça eskiden beri bilinen belki de insanlık tarihinin en eski yapı malzemesidir. Günümüzde en çok kullanılan kompozitlerden biri betondur. Çimento ve kumdan meydana gelen malzeme matris çelik çubuklar ile desteklenir.
Tekstilde ise cam elyafı kompozit tekstillere iyi bir örnektir, polyester elyafı ve cam lifleri ile meydana getirilir. Tekstil kompozitleri matris malzemesi ile tekstil takviye malzemesi olarak elyafın, ipliğin veya kumaşın makro boyutta birleşimi ile elde edilen kompozit yapılar olarak tanımlanabilir. Tekstilde anorganik ve organik elyafların (fiberglas, karbon, aramid, polietilen, polipropilen vb) kullanıldığı kompozit malzemeler üretilmektedir.

Örnek ;

Cam Elyafı(Fiber glas)
– Cam elyaflarının yüksek gerilme mukavemeti vardır,
– İnorganik yapılarından dolayı, cam elyaflarının ısı ve yangınlara karşı direnç gösterir,
– Cam elyaflarının mükemmel nem ve kimyasal dirençleri vardır,
– İletken değildirler ve termal olarak çok iyi performans ortamda gösterirler .

Cam elyafları genellikle camla benzer özelliklere sahip üretilirler. Kısa cam elyaf üretiminde cam eritilir ve bir bardak içerisine itilir. Cam elyafları eğirme deliklerinden dışarı doğru itilir ve yüksek hızlı hava patlamasına rastlarlarsa kısa elyaflar halinde kırılır.  Sürekli cam elyaf üretiminde, cam eriyiği elektrikle ısıtılan platin-rodyuma düşürülür.

Karbon Elyafı

Kompositlerin Endüstride Kullandığımız Yerler ise ; 

Son olarak Eğitici Video ; 


Dip Not : Bu bölümde meslek elemanı ihtiyaç sayısı sürekli artış göstermektedir. Eğitim ve mesleki eğitimi gibi eğitim kurumlarıyla kendinizi geliştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.