Viskoz Rayonu Nedir

0
3867
viskoz-rayon
Selüloz esaslı rejenere lifler içinde en önemlisi ve en çok kullanıma sahip olan liftir. Viskoz rayonu, kimyasal lif çekim yöntemlerinden yaş çekim metodu ile üretilmektedir. Viskoz rayonu genel özellikleri bakımından, pamuğa benzese de lif üretiminde, boyama ve baskıda, apre işlemlerinde uygulanan çeşitli etkilere karşı reaksiyonu farklıdır. Pamuk gibi ana yapısı %100 selüloz olmasına rağmen, polimerleşme derecesi daha düşük olduğundan; pamuktan daha mukavemetsiz, kimyevi maddelere karşı da direnci daha azdır.
Doğal ipeğe benzediğinden, dayanıklılık gerektirmeyen yerlerde, doğal ipeğin yerine kullanılır. Elbise, gömlek, gecelik, ceket, perde ve döşemelik kumaş, tıbbi mamul, nonwoven kumaş üretimi, ev tekstil ürünleri v.b. alanlarda kullanılır.
Viskoz Rayonun Fiziksel Yapı ve Özellikleri:
Elyaf boyunca uzanan çizgiler vardır. Enine kesit ise, girintili çıkıntılıdır. Genelde filament hâldedir. Kullanım yerine göre istenilen uzunlukta kesilerek viskon elyafı elde edilir. 50-900 denye incelikte iplik üretilebilir. Monofilament inceliği ise 1-1,5 denyedir. Üretildiklerinde parlaktır. Özel olarak matlaştırılmamış ise üretildiğinde şeffaftır. Kuru dayanımları viskoz rayonda iyi, modalda mükemmeldir. Viskoz rayonunda mukavemet 2-3 gr/denye civarındadır. Yaş hâlde iken mukavemette %30-50 arasında düşme olur. Viskoz lifleri; kuru hâlde % 10-11, yaş hâlde % 25-35 oranında uzarlar. Viskoz rayonu düşük modal, iyi yaylanma (rezilyans) yeteneğine sahiptir. Modalın tutum özellikleri, yüksek kaliteli pamuğa benzer. %10-16 arasında nem alımı ile doğal selülozik liflerden daha hidrofildir. Daha çok su absorbladıkları için daha yavaş kururlar. Yavaş kurumaları, nemi çabuk emmelerinden de kaynaklanır. Güneş ışığından etkilenerek, dayanım kaybına uğrarlar. 150 °C’nin üzerinde güç kaybederler. Ütüleme sıcaklığı, 135 °C civarındadır. Kolay ve çabuk yanarlar. Çok fazla statik elektriklenme problemleri yoktur. Daha çok filament hâlinde kullanımı nedeniyle pilling problemleri yoktur. 1,50 g/cm³ yoğunluk ile pamuktan daha düşük, poliesterden daha yüksek yoğunluğa sahiptir. Termoplastik özellik taşımaz. Viskoz rayonu iyi bir iletkendir.
Viskoz Rayon Elyafının Kimyasal Özellikleri:
Kuvvetli asitlerden etkilenir. Sıcak sulandırılmış mineral asitler veya soğuk yoğun asitler lifi çürütür. Bazlara karşı dayanımları pamuktan düşüktür. Kuvvetli bazlar dayanıklılığını azaltır. Kuru temizleme yapılabilir. Kuru temizleme maddelerine karşı dirençlidir. Yükseltgen ve indirgen maddelerin etkisi pamukta olduğu gibidir. Sodyum hipoklorit (NaCIO) gibi beyazlatıcılardan etkilenir. Temiz ve kuruyken, küf ve mantar oluşumuna dayanıklıdır. Dayanımları nem ve sıcaklığa bağlıdır. Uygun ortamda küf ve mantarlar renk atmalarına neden olur. Güvelere dayanıklıdır. Bazı böcekler dolaylı olarak zarar verebilirler. Güneş ışığında uzun süre kaldığında zarar görür. Su ile temasta şişme olur. Islakken dayanımı azalır. Boyarmaddelere karşı olan afinitesi (ilgisi) pamuklu materyale göre daha fazladır. Direkt, küp ve kükürt boyarmaddeler ile boyanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.