Viskoz

0
1279
viskoz-nedir

Ekstrüzyondan sonra moleküllerin iplik eksenine paralel olarak yönlenmesi için filamentler yeterince çekilirler ve böylece yeterli lif mukavemeti sağlanır. Viskonun bu tipi pek çok giyim amacı için yeterli kuru mukavemete sahiptir, ama ıslandığında mukavemeti düşer ve uzayabilir. Uygun terbiye işlemleri kumaş çekmesini azaltır ve iyi kırışıklık tutmama özelliği kazandırır ama lifin aşınma dayanımı pek iyi değildir. Kumaş tasarım olanakları, tüm yapay liflerde olduğu gibi hem filament hem de kesikli lif formunda liflerin kullanılabilmesiyle oldukça genişlemiştir. Gerek parlak ve gerekse de mat haldeki filament viskon, saten, foulard ve brokar kumaşlarda kullanılır. Kesikli lif ise tek başına veya diğer liflerle harman halinde, geleneksel olarak pamuktan yapılan standart kumaşlarda kullanılır. Tüm diğer yapay liflerde yaygın olduğu gibi viskon da ekstrüzyondan önce solüsyon halinde iken renklendirilir.

Koyu boyanabilen viskon:
Bu tip viskon boya banyolarında standart viskondan daha koyu tonlarda boyanabilir. Bu özellikten faydalanılarak, bir kumaşta her iki türden viskonun birlikte kullanılmasıyla melanj boya efekti elde edilebilir ve dolayısıyla aynı stoktan ya da boyanmamış kumaştan pek çok çeşitli renk ton ve karışım kombinasyonlarının ekonomik olarak elde edilmesi mümkündür.

Kıvırcıklandırılmış viskon:
Lif üretimi esnasında filamentin bir tarafında filament boyunca bir kabuk kalınlaşması oluşur. Bu kalınlaşmış kabuk özden farklı miktarda şişer ve lifi kıvırcıklandırır. Lifin kurutulmasından sonra kıvrım gelişir ve sabit hale gelir. Kıvırcıklı lifler yüksek esnekliğin ve hacimliliğin istendiği yerlerde kullanılır. Kıvırcıklı liflerden yapılan kumaşlar sıcak, yumuşak ve dolgun bir tutuma sahiptirler.

Yassı viskon
’Viloft’ ticari ismi ile bilinen Courtaulds tarafından üretilmiş ilk içi boş lifin yerini, kesiti yassılaştırılmış yani şerit-biçiminde kesite sahip olan ancak yine de “Viloft” ticari ismiyle bilinen lif almıştır. Bu lif şimdi poliester veya polipropilen ile 50/50 karıştırılarak kullanılmaktadır ve asıl avantajları nem emme seviyesinin yükseltilmesi ve nemi kapiler etki ile aktarmaktır. Bu özellikler spor ve iç giysiler için önemli bir avantajdır. Kuru ve yaş lif mukavemetleri sırasıyla yaklaşık 21 ve 10 cN/tex, kuru ve yaş halde kopma uzamaları sırasıyla yaklaşık %20 ve %27’dir.

Yüksek-mukavemetli viskon
Eğer ekstrüzyondan sonra liflere yüksek derecede çekme gerilmesi uygulanırsa, moleküller lif eksenine paralel olarak daha iyi yönlenirler ve lif daha kristal hale geçer. Sonuç olarak bu lif daha mukavemetlidir ve normal viskondan daha az kopma uzamasına sahiptir. Islak halde iken bir miktar mukavemet düşmesi olmasına rağmen, normal viskon lifi ile kıyaslandığında mukavemet düşmesi daha azdır.
Filament haldeki yüksek mukavemetli viskon lifinin endüstride oldukça yaygın uygulama alanı mevcuttur. Aşınma mukavemeti iyileştirilmiş yüksek mukavemetli kesikli viskon lifi ceplerde ve yün ile karıştırılarak spor ceketlerde yaygın olarak kullanılırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.