2024 Pantone Rengi: Peach Fuzz

0
417

Pantone’nin 2024 yılının rengi olarak seçtiği yumuşak, pembemsi-turuncu renk “Peach Fuzz”, şirket tarafından geçen hafta duyuruldu.

Resmi olarak “Pantone 13-1023 Peach Fuzz” olarak adlandırılan renk, tasarım ve renk otoritesine göre “kadifemsi”, “nazik” ve “incelikli bir şekilde şehvetli”.

Pantone en çok 1960’larda oluşturulan ve tonları farklı bir çip formatıyla numaralandıran ve düzenleyen renk eşleştirme sistemiyle tanınıyor. Şirket aynı zamanda yılın rengini seçen ve renk trendi tahmin araştırmaları yapan Pantone Renk Enstitüsü’nü de yönetiyor.

Pantone Renk Enstitüsü İcra Direktörü Leatrice Eiseman yaptığı açıklamada, bu yılki seçimin “yakınlık ve bağlantı için doğuştan gelen özlemimizi yansıttığını” söylüyor.

“Sıcaklık ve modern zarafetle ışıldayan bir renk seçtik” diye ekliyor. “Şefkatle yankılanan, dokunsal bir kucaklama sunan ve gençlik ile zamansızlık arasında zahmetsizce köprü kuran bir renk.”

Peach Fuzz Pantone’un 25. yılın rengi. Pantone Renk Enstitüsü’nün başkan yardımcısı Laurie Pressman’ın açıklamasına göre, yıllık duyurular 1999 yılında “dünyanın dört bir yanındaki tasarım topluluğunu ve renk meraklılarını renk etrafında bir sohbete dahil etmek” için başladı.

Renk uzmanlarından oluşan bir ekip her yıl filmleri, sanatı, modayı, tasarımı, seyahat noktalarını, teknolojileri ve daha fazlasını inceleyerek içinde bulunulan anda dünyayı hangi renklerin etkilediğini tespit ediyor. Ayrıca gelecek trendleri tahmin etmek için tahmin araçlarını, renk psikolojisi araştırmalarını ve diğer kaynakları kullanıyorlar. Tüm bu araştırmalardan yola çıkarak, seçenekleri önümüzdeki yılın tonunu belirlediğini düşündükleri tek bir renge indirgiyorlar.

Peach Fuzz, geçen yılın seçimi olan “Viva Magenta” adlı parlak, pembe-kırmızı tondan daha az cesur. Ancak Eiseman’ın CNN’den Leah Dolan’a söylediği gibi, Pantone’nin “geçen yılın halsizliğinden çıkmayı kutladığı” 2023 yılında dünya farklı hissediyordu. NPR’den Rachel Treisman’ın geçen yıl yazdığı gibi, Viva Magenta, dünya pandemiden çıkarken ve sosyal huzursuzlukla boğuşmaya devam ederken canlılık, güç ve zarafeti çağrıştırmayı amaçlıyordu.

Ancak 2024’e doğru ilerlerken, Angelica Villa’nın ARTnews için yazdığı gibi, Peach Fuzz “çalkantılı bir savaş ve gergin bir seçim yılının ortasında karanlık bir zamanda geliyor”. Eiseman CNN’e yaptığı açıklamada, daha sessiz olan renk tonunun “biraz sessizliğe, biraz huzura, biraz soluklanmaya duyulan ihtiyacı” yansıttığını söylüyor.

Peach Fuzz 2024’te nerede karşımıza çıkacak? Halılar, duvar kağıtları, kumaşlar, makyaj malzemeleri, çay ve daha fazlası – ki bunların hepsi Pantone’nin duyurusuyla birlikte piyasaya sürülen ürünlere örnektir. USA Today’den Emily DeLetter, Taylor Swift ve The Rock gibi ünlülerin çeşitli etkinliklerde Peach Fuzz giymesiyle bu rengin şimdiden modada boy göstermeye başladığını belirtiyor.

New York Times Styles Desk’in sanat yönetmeni Jeremy Allen, meslektaşlarıyla yaptığı bir sohbette, “Hayatımızın her yüzeyine sızması gereken, yeniden keşfedilmiş başka bir nötr gibi hissettiriyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.