Alibaba mı? Kompass mı? ya da Turkishexporter mı?

0
5046

 

ABD ve Avrupa gibi hedef pazarlarımız arasında olan ülkelerde ithalatçıların yeni üreticiler hakkında bilgi edinmek için yaptıkları ilk şey parmaklarını klavyeye götürüp google’a üretici firma ismini yazarak arama yaptıkları malumdur.Türkiye’deki üretici firmaların elektronik ortamdaki varlıkları ise emekleme aşamasındadır. Bu yöndeki eksikliği gidermek için Ekonomi Bakanlığı adım attı ve teşvik ile firmaları B2B siteleri üzerinden ihracata özendiriyor.

Ekonomi Bakanlığın B2B sitelerine üyelik kapsamında% 80 gibi muazzam bir oranda teşvik desteği verdiği bu 3 e-ticaret sitesini çokça duyduk. Peki firmalar bu e-ticaret sitelerinden hangilerine üye olmalı? Bu konuda tecrübelerimi paylaşacağım yazımın karar verme sürecinde olan firmalar açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Üyelik şartları ve ücretleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için Ekonomi Bakanlığının Elektronik Ticaret için hazırlamış olduğu siteden bilgi alabilirsiniz.

Bu siteler kendi içinde iki kategoriye ayrılıyor. Birincisi sarı sayfalar mantığında arşiv sistemine dayalı yani ürün kategorilerine ve ülkelere göre firmaların listesini yayınlayan siteleridir. Buna en güzel örnek kompass.com’dur. İkincisi ise Çin merkezli alibaba.com ve Konya merkezli turkishexporter.net gibi canlı talep hattı olan B2B siteleridir. Bakanlıkta bu mantıktan hareketle her kategoriden bir siteye üyelik desteği veriyor. Örneğin hem alibaba hemde türkishexporter.net’e üyelikte teşvik verilmiyor.

 Tavsiyem; kompass ile beraber ya alibaba ya da turkishexporter’a üye olunmalıdır.

İthalatçı kitlesi her ülke için hemen hemen belirlidir ve bu müşterilere ulaşmaktan ziyade onların bizi fark etmesini sağlayacak tanıtım faaliyetleri de yapılmalıdır. İşte tam bu noktada B2B sitelerinin her türlü veri arşivinden faydalanmak ve onları sonuna kadar kullanmak lazımdır.

Tavsiyem; Sektörümüzle ilgili olan tüm B2B platformlarında ücretsiz üyelik ile bile olsa bulunarak firmanın profesyonel tanımının yapılmasıdır.

B2B sitelerinden ne kadar çok fayda sağlanırsa tabi ki o kadar iyidir. Fakat bu sitelerden ilk beklenti direk satış olursa hevesiniz kırılabilir. Sıcak satış belki yapılamaz ama çok güzel sıcak reklam yapılabilir. Fuarlar vasıtasıyla müşterilere ulaşabilmek için binlerce Euro harcanılarak elde edilen iletişim bilgileri B2B kanalları vasıtası ile 200-300 Euro’ya elde edilebilir. Fuarlarda daha çok müşteriye ulaşılması bu tanıtımlar ve potansiyel müşteri araştırmaları ile sağlanabilir kanısındayım.

Tavsiyem; B2B kanallarından elde edebildiğimiz kadar potansiyel müşteriye ulaşalım ve kurumsal müşteri havuzumuza atalım. Arşiv medeniyettir.

Ayrıca B2B kanallarından araştırdığımız firmaların finansal verilerine ve büyüklüklerine bakmak için hoovers.com dan firma profilleri incelenmelidir. ithalatçı firmaların ithalat rakamları gibi çok önemli bilgileri sunuyor. Hatta konşimentolara kadar paylaşıyorlar. Ücretsiz sorgulamalarda kısıtlı bilgiler veriyor. Bu sayede hangi ithalatçıların bizim hedef müşterimiz olabileceğine karar verebiliriz. Çünkü her firmanın hedef müşteri kitlesi farklıdır.

 Teşekkürler | İbrahim Mutlu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.