Bavulda ‘indirim mayası’ tuttu

0
598
Geçtiğimiz aylarda Rus müşterisini yeniden Osmanbey ve Laleli’ye çekmek için fiyatları yüzde 20 indiren esnaf, başarılı oldu. Rusya’ya yapılan bavul ticareti mayıs ayında bir önceki yıla göre artış gösterdi. Osmanbey ve Laleli esnafı, “Asıl canlanma kış aylarında olacak” diyor.
Bavul ticaretinin kalbi olan İstanbul’un Osmanbey ve Laleli semtlerindeki iş hacmi, Rusya’daki ekonomik kriz, Ukrayna ve Türkiye’nin çevre ülkelerindeki siyasi karışıklıklar nedeniyle geçen yıla göre yüzde 40-50 oranında düştü. Geçen yılın ilk 3 ayında 2 milyar 250 milyon dolar olarak gerçekleşen bavul ticareti, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 132 milyon dolara indi. Osmanbey ve Laleli esnafının başı çektiği bir grup ise bu düşüşe “Dur” demek için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde özellikle Rus müşterisini yeniden Türkiye’ye çekmek için fiyatları yüzde 15-20 oranında indiren esnaf, bunda kısmen de olsa başarılı oldu. 
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş, ihracatın mayıstan itibaren yeniden yükselişe geçtiğini söyledi. Geçen yılın mayıs ayında Rusya’ya yapılan 3 milyon 600 bin dolarlık ihracat rakamı bu yılın aynı döneminde 3 milyon 740 bin dolara çıktı. Karataş, Rusya’nın para birimi olan Ruble’nin belli bir değerde stabil halde durmasının da ticareti yeniden canlandırmaya başladığını açıkladı. Karataş, “Biz zaten mayıs, haziran ayından itibaren bir canlanma bekliyorduk. Nitekim bu gerçekleşmeye başladı. Aynı şekilde İran pazarı da açılıyor. Geçen yıl mayıs ayında İran’a yaptığımız ihracat 880 bin dolar seviyesindeydi. Geçtiğimiz ay rakam 1 milyon 200 bin dolara çıktı” diye konuştu.

İlker Karataş, bavul ticaretinin sıkışık döneminde üreticiler olarak maliyetlerini masaya yatırdıklarını ve indirim kararı verdiklerini anlattı. Karataş şöyle devam etti: “Bizim ana müşterimiz Ruslar. Ülkeye yaptığımız ticari heyet ziyaretlerinde de gördük ki Rusya çok büyük bir pazar. Krizin etkisi azalana ve bitene kadar bu ülkeyi kaybetmemek için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerektiğine karar verdik. Doğru bir yolda olduğumuzu görüyoruz. Asıl canlanmanın kış mevsiminde yaşanacağını düşünüyoruz.” Osmanbey ve Laleli’ye mal almak için gelenlerin başında aynı zamanda Afrikalılar da yer alıyor. Son dönemde özellikle Orta Afrika ülkelerinden ziyaretin artmaya başladığını söyleyen Karataş, “Üretim kalitemiz, tasarım ve fiyat avantajımız dünyanın dikkatini çekiyor. Osmanbey ve Laleli piyasaları elbette dünyadaki ekonomik ve siyasi dalgalanmalardan etkileniyor. Ancak yeni pazar arayışımız her zaman sürüyor” diyor. 

Türkiye’nin 2014’te bavul ticareti, 8 milyar 618 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eski OTİAD Başkanı ve aynı zamanda Osmanbey’de faaliyet gösteren Orhan Giyim’in sahibi Ali Ulvi Orhan, son bir yılda Rusya’ya yapılan ihracatın yarıya indiğini söyledi. Orhan, “Kış sezonunda canlanma başlayacak. Bavul ticaretinin hacmini geçen yılla aynı seviyede kapatmaya çalışacağız” dedi.
Orhan, müşterilerinden aldıkları dönüşlere göre Rusya’da önümüzdeki aylarda bir toparlanma beklendiğini vurguladı. Bu dönemde sadece Rusya değil Libya, Suriye ve Irak’ta da ciddi satış kaybına uğradıklarını ifade eden Orhan, “Şanssız bir dönem geçiriyoruz. Ancak işler yoluna girecek. Fiyatlar dolar bazında oturmaya başlıyor” diye konuştu.

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya’da Ruble’nin stabil bir düzeye oturmasının işleri düzeltmeye başladığını söyledi. Laleli’nin yaptığı satışlarda son 2 aydır bir düzelme olduğuna işaret eden Eyyüpkoca, “Geçtiğimiz dönemde işler yüzde 60 düşmüştü. Şimdi bu kayıp yüzde 20’lere indi. İşlerin açılması Laleli esnafını rahatlattı” dedi. Firmaların stoklarını ciddi miktarda eritmeye başladığını da vurgulayan Eyyüpkoca, şöyle devam etti: “Son iki ayı iyi geçirdik. Ancak asıl sıçramayı kış sezonunda yaşamayı bekliyoruz. Rusya’da haziran başında okullar kapandı. Şimdi tüketiciler tatil yapacak. Ancak okula dönüşle birlikte sonbaharda hareket başlayacak.

Bavul ticaretinin en büyük alıcılarından olan İranlılar, iki yıl önce ülkelerinde yaşanan devalüasyonla dolar karşısında değer kaybeden paraları nedeniyle gelemedikleri Türkiye’ye geri dönmeye başladı.
Firmalar, Osmanbey’den palto, kaban, yağmurluk gibi dış giyim ürünlerinin yanı sıra tunik tarzı tesettür kıyafetleri de alıyor. İlker Karataş, İran’la yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın ardından bölgeye olan ihracatın hareketlendiğini söyledi. Geçtiğimiz mart ve nisan aylarında bu canlanmanın başladığını açıklayan Karataş, “Bugünlerde Osmanbey sokaklarında çok sayıda İranlı’ya rastlamanız mümkün. Bu da Rusya’dan doğan kaybı bir nebze telafi ediyor” diye konuştu. İran’ın gelecek dönemde Türkiye’ye üretim alanında rakip olabileceğinin altını çizen Karataş, “Bunun için Türkiye’nin tasarıma büyük önem vermesi gerekir” diyor.

Kaynak:Tekstil İşveren

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.