Denizli’de Savunma Sanayi için ilk adımlar atılmaya başladı

0
697

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği’nin (DETGİS) “Teknik Destek Programı” kapsamında hazırladığı “TÜRKTAY” projesine ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) eğitim desteği verdi. Kentteki 15 tekstil firmasının katılımıyla başlayan proje kapsamında firma yetkililerine “Teknik Tekstilleri Üretimi Eğimi” verildi.
DETGİS üyelerinden ve Denizli’de faaliyet gösteren diğer tekstil üreticisi firmalardan oluşan eğitim grubuna, Bursa Tekstil Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Tekstil Yüksek Mühendisi Şengül Teke, Kimyager ve Ar-Ge Uzmanı Nejla Değirmenci ile bir firmanın teknik tekstil danışmanı Affan Ener, firma yetkililerini çeşitli bilgi verdi.
Denizlili tekstilcilerden 15 firmanın katıldığı eğitimde,Türkiye’deki ve dünyadaki savunma teknik tekstilleri üretimleri, örnek firmaların bu konuda ürettiği ürünler, ürünlerin özellikleri ve pazarları konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı İsa Dal, yaptığı konuşmada, DETGİS’in önderliğinde TÜRKTAY projesiyle doğru yolda emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.
Belirli sayıda firmadan oluşacak bir ortaklık veya iştirak yapısı ile gerçekleştirmeyi düşündündükleri, temelde savunma sanayi, inşaat tekstilleri, zirai tekstilleri konu alacak bir yatırım gerçekleştirmek üzere fikri çalışmalara başladıklarını belirten Dal, “Savunma sanayi bu başlıkta özel olarak önemsediğimiz bir sektör. Üretebileceğimiz teknolojilere yönelik çalışma yapıyoruz” dedi.
Bir firmanın teknik tekstil danışmanı Affan Ener de dünya teknik tekstil rakamları ile bilgiler verdi. Dünyanın teknik tekstil hacminin yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye’de ise 150-200 milyon dolar civarında seyreden bir savunma teknik tekstil ihtiyacının olduğunu belirten Ener, şunları söyledi:
BUTEKOM’un tekstik yüksek mühendisi Şengül Teke ise çoğu firmaların büyük yatırımları için gerekli fizibilite ve Ar-Ge aşamalarında devletin desteklediği programlar olduğundan bahsetti. İyi bir araştırma, yatırıma karar veren kümelenme modeli ile savunma teknik tekstillerinde ciddi yol alınabileceğini belirten Teke, TÜRKTAY projesininin bir model olduğunu dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.