Emdirme Yöntemi (Pad-batch)

0
2885

Tekstil mamüllerine kısa süre ve kısa flotte oranında uygulanan aplikasyon işlemlerine Emdirme denir.

Emdirme yöntemine göre çalışmada kullanılan terbiye maddesinin (boyada olabilir) liflere ilgisinin olmaması veya mümkün olduğunca düşük olması istenir. Böylece kumaş flotte içerisinden geçerken kumaşın emdiği flottenin konsantrasyonu, teknedeki flotte konsantrasyonuyla aynı olur ve sonuçta teknedeki (fulard) flotte konsantrasyonunun zamanla değişikliğe uğraması önlenmiş olur. Eğer terbiye maddesinin kumaşa ilgisi yüksek olursa, terbiye maddesi kumaşa geçmeyi, teknedeki
flottede kalmaya tercih edeceğinden, kumaş yalnız flotteyi emmekle kalmaz aynı zamanda fazladan bir miktar terbiye maddesini de flotteden çekip alabilmektedir.

Dolayısıyla teknede geriye kalan flotte konsantrasyonu düşmektedir. Bunun sonucunda bir parti malda, partinin ilk metreleri, son metrelerine göre daha fazla terbiye maddesi almakta ve “Baş-Son Farkı” dediğimiz farklılık ortaya çıkmaktadır. Emdirmenin tanımını yaparken kısa süre ve kısa flotte oranında yapılan işlem olduğunu belirttik.

Değer olarak vermek gerekirse;
Kısa flotte oranı, 1: 1.5’dan kısa flotte oranlarında,
Kısa işlem süresi, 30 sn.’den kısa sürelerde,
yapılan çalışmalar emdirme yöntemine göre yapılan terbiye işlemidir.

Terbiye maddesinin, tekstil mamülüne (liflere) karşı ilgisi olmadığına göre, emdirme işlemi sırasında tekstil mamülünün flotte içerisinde kalış (geçiş) süresini uzatmanın, aktarılacak terbiye maddesi miktarını arttırma yönünde bir katkısı yoktur. Ancak tekstil mamülünün ıslanması ve flotteyi emebilmesi için en azından 1-3 sn. tekne içerisinde bekletilmesi gerekir.

Genellikle selülozik esaslı mamüllerin ön terbiyesinde ve boyanmasında kullanılır. Sentetik liflerin boyanması için uygun bir makine tipi değildir. Çünkü sentetik lifleri boyayabilmek için kapalı ortamlarda, yüksek basınçlara ve sıcaklıklara çıkmak gerekir.

Pad-Batch terimi Emdir-Beklet anlamını taşımaktadır. Soğuk bekletme metodu; en az yatırım gerektirmesi ve ekonomik yönden avantajlı olması nedeniyle çok tercih edilen bir boyama metodudur. Bu teknik; enerji, su sarfiyatı ve işçilik giderleri açısından, selüloz esaslı kumaşlarda yüksek yaş haslıklara sahip, yüksek kaliteli boyamaların üretiminde en ekonomik yöntemdir. Doka sarılı kumaşın flotte teknesinden, açık en olarak boyanıp geçtikten sonra, başka bir doka sarılarak 2-24 saat bekletilmesi esasına dayanır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.