Etiketlemede Yeni Kurallar

1
636


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tekstil ve ayakkabıda ürünlerin etiketlenmesi konusuna yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre tekstil ürünlerinde ürünün hangi hammaddeden yapıldığı belirtilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, nisan ayı içinde iki önemli yönetmelik yayınladı. Bu yönetmelik ayakkabı ve tekstil sektörü için kritik değişiklikleri beraberinde getiriyor. Bakanlık’ın ayakkabı üretimi konusunda ‘Tüketicinin Satın Alacağı Ayakkabıların Temel Unsurlarının Yapımında Kullanılan Malzemelerin Etiketlenmesine Dair Yönetmeliği’ ve yine ‘Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmelik’ sektör temsilcilerine göre büyük öneme sahip. Bu durum özellikle ithal ürünlerde ortaya çıkan soru işaretlerini ortadan kaldırma adına önemseniyor. Hatırlanacağı üzere bu yıl zehirli ayakkabı, kanserojen ürünler gibi konular ciddi şekilde kamuoyunun gündemine gelmişti.
Sonuçta ayakkabı ve tekstil üretiminde etiketleme konusunda yapılan değişiklikler, tüketicinin aldığı ürünün içeriğini bilmesi konusunda önemli katkı sağlayacak.

Olumlu karşılanıyor
Ayakkabı etiketlemesinde, üretimde kullanılan malzemelere ilişkin bilginin bulundurulması zorunlu olurken, tamamen aynı elyaftan oluşan tekstil ürünlerinin ‘yüzde 100’, ‘saf’ veya ‘tamamen’ nitelemeleriyle etiketlenmesinin de önü açıldı. Ayakkabı tarafında ayakkabı çiftinin birinde veya ikisinde, ürün parçalarını oluşturan ve temel unsurlarının yapımında kullanılan malzemelere ilişkin bilgi, şekil veya yazılı açıklama, baskı, yapıştırma, kabartma veya iliştirme suretiyle bulundurulacak. Etiket, ayakkabının malzemelerinin en az yüzde 80’lik kısmına dair bilgileri içerecek.
Tekstil tarafında da aynı elyaftan oluşan tekstil ürünleri ‘yüzde 100’, ‘saf’ veya ‘tamamen’ olarak etiketlenebilecek ya da işaretlenebilecek. Hayvansal menşeli tekstil olmayan parçalar da yine etiketlemede anlaşılır şekilde ifade edilecek. Bu uygulana 1 Ocak 2016’da devreye girecek. Yönetmeliğin neler getirdiğini ayakkabı ve tekstil sektörünün önemli isimleriyle konuştuk. Aldığımız genel izlenim, konunun yasal bir zemine oturtulmasının hem üreticiler hem de tüketiciler açısından olumlu olduğu yönünde. Böylece etiket aldatmacasının önüne geçilecek. Bu işi doğru, kurallarıyla yapan şirketler, haksız rekabetle karşı karşıya kalmayacaklar.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin:
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın nisan ayında çıkardığı yönetmeliğe göre üretici, ayakkabıda kullandığı malzemeyle ilgili bilgileri etikette yazmak zorunda. Etikette ayakkabının en az yüzde 80’ini oluşturan malzemeye dair bilgiler yer alıyor. Eğer kullanılan malzemelerin hiçbirinin oranı yüzde 80’i bulmuyorsa bu durumda en yüksek orandaki iki malzeme hakkındaki bilgiler etikete yazılıyor. Yeni yönetmelik sayesinde tüketici, ayakkabının imal edildiği yere kadar tüm verileri etikette bulabiliyor. Piyasada denetimi ve gözetimi sağlayacak yeni yönetmelik, yerli üreticiye herhangi bir yük getirmiyor. Tam aksine avantaj sağlıyor. Tüketici etiketi okuduğunda nasıl bir ayakkabı aldığını öğrenecek. Özellikle ithal ürünlerde yıllardır devam eden etiket aldatmacası sona erecek.

Bisse Genel Müdürü Hakan Gökçe:

Tekstil tarafında üretimde pamuk, ipek gibi doğal ürünler kullanıldığı gibi, polyester, viskon gibi sentetik doğal olmayan ürünler de kullanılıyor. Burada ürünün hangi kumaştan yapıldığının belirtilmesi, tüketici açısından çok önemli. Burada tüketici doğal ürünlere daha çok ücret ödüyor ve bunun karşılığında da aldığı üründe kullanılan kumaşın özelliğini bilmesi, en doğal hakkı. Ürünlerde bu ibareler yer alıyordu, ancak zorunlu değildi, şimdi daha yasal bir zemine çekilmiş oldu. Bu etiketlerde artık yanıltıcı bilgiler de olamayacak. Bu konu bizim gibi markalı üretim yapan, işine özen gösteren firmaların istediği, beklentisi olan bir konuydu. Yeni düzenlemeleri bu anlamda hem üreticiler açsından hem tüketiciler açısından olumlu buluyoruz.

Roman Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy:
Etiketleme konusu, özellikle bizim gibi markaya önem veren, üretim yapan kurumsal firmalar açısından oldukça olumlu bir durum. Biz firma olarak üretim yapmadan önce aldığımız kumaşları kendimiz de testlerden geçiriyoruz, sonra üretime geçiyoruz. Buna göre de ürünlerimizde içerik bilgisini paylaşıyoruz. Marka değerimizi korumak, müşteri güvenini artırmak bizim için temel konular. Yurtdışından ithal ürün getirip, bunu içerde belli mağazalara pazarlayan firmalar, bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Ancak tüketicinin doğru bilgilendirilmesi, bizim gibi kuralına göre çalışan firmaların rekabet gücünün artırılması açısından bu konuyu çok önemsiyoruz ve doğru buluyoruz.

Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun:
Biz etiketlemede bilgilendirme konusunu yılardır uyguluyoruz ve bu konuya özen gösteriyoruz. Bu uygulama öncesi; ciddi anlamda bizim gibi net ve doğru karışımları yazan firmalar için haksız rekabet oluşmakta idi. Şimdi bu durum düzeltiliyor. Bir avantajı da, bu konuya artık iplikçiler ve kumaşçılar da azami dikkat gösterecekler. Bu şekilde net bilgiler, üretimin her adımında standartlaşacak. Kısaca, perakendeciler açısından haksız rekabet önlenecek. Tüketici doğru bilgi ile karar verecek. Her zaman müşteriyi doğru bilgi ile bilgilendiren perakendeciler, müşteri gözünde daha güvenilir yerde olacak. Ancak, hammadde sağlayıcılar açısından konunun daha net anlaşılması oldukça önemli. Aksi takdirde bütün yük doğru karışımların tespiti açısından perakendecilerin sırtında kalacak. Bu da istemeden hata yapma olasılığını artırır ve perakendeciler için hem maliyet hem de güvenilirlik kaybı riskine sebep verebilir. Tedarikçilerin perakendecilere sağlayacakları doğru bilgi ile ve tedarikçilerin üzerlerine düşeni yapmaları ile uygulama hızlı bir şekilde doğru işler hale gelecektir.

Kaynak: Tekstil İşveren

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.