ITMA 2015 hakkındaki izlenimler

0
600
1951 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı (ITMA), bu yıl rekor katılımcı sayısına ulaştı. 12-19 Kasım 2015 tarihleri arasında Milano’da düzenlenen fuar, 46 ülkeden tam 1691 firmaya ev sahipliği yaptı. 2007 yılında düzenlenen ITMA ise 38 ülkeden 1451 katılımcıyla gerçekleşmişti. İşte izlenimler:

Vural Sağır / TEMSAD Genel Sekreteri

Türk katılımcılar en çok makineyi Türk tekstilcilerine sattı

Şu anda 137 Türk makine üreticisi firma bu fuarda. 7 bin 590 metrekare alan tuttular. İtalya ve Almanya’dan sonra biz üçüncü büyük katılımcıyız. Bundan önce Barselona’da yapılan fuarda Türk katılımcılar en çok makineyi Türk tekstilcilerine sattı. Bu ilginç bir bilgi. Yüzde 50-60’ı Türk tekstilcilerine satıldı. Bu durum iki şey ifade ediyor; bizim kusurumuz kendi ülkemizde kendimizi iyi tanıtamamamız. İkincisi ise tekstilcilerin yabancı makine hayranlığı. Biz dünyanın 80 ülkesine makine satıyoruz. Avrupalı makinecilerle rekabet ediyoruz. Birçoğunu piyasadan sildik ama demek ki bizim tekstilcilere kendimizi anlatamıyoruz. Bunu yine biz kendi kusurumuz olarak kabul ediyoruz. Burada devletin rolü de önemli. Mesela İtalya, tekstilcilerine diyor ki; eğer sen yatırımında yerli makine kullanırsan sana yüzde 30 vergi iadesi yaparım. İspanyollar KDV’yi almam diyor. Bu bir destektir. Yabancılardan almaktansa yerliyi tercih edecek. İki avantaj var. Birincisi fiyat, ikincisi de servis. Makinecilerimiz dünyanın her tarafında servis verebiliyorsa kendi ülkesinde hayli hayli verebilecektir. Devlet, “Gümrük Birliği’ndeyiz, ekstra bir şeyler veremeyiz” diyor. Yanlış… İspanya ve İtalya, Gümrük Birliği üyesi ama bunlar kendi üreticilerine istedikleri teşviki verebiliyorlar. Niçin bize olmasın?

Eşref Akın / Öztek Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü

İnovasyon yetersizdi

Fuarı üç gün boyunca dolaşma fırsatı buldum. Planladığım küçük bir yatırımım vardı. Üç ay önce karar vermiştik. Daha önce de alabilirdik ama fuar sırasında alternatif bir şey bulabilir miyiz, diye düşündük. Bir havalı tekstürize makinesi seçtik. Fuarın bu seneki teması sürdürülebilir inovasyon. Bu çok moda bir terim ama bu fuarda makinecilere baktığımız zaman hiçbir inovasyon göremedik. Dört yıl önceki ITMA’daki makineler neyse; renkleri değişmiş, biraz otomasyonu değişmiş ama makinenin temeli aynı kalmış. İnovatif hiçbir şey göremedim. Fuar, alanı ve salon, katılımcı olarak eski ITMA şaşaasında değil. ITMA dört yılda bir yapılan tekstil makinelerinin panayırı, bayramı gibiydi. Avrupa ekonomisinin yavaş gitmesi, zannediyorum ki tekstil makinelerini de etkiledi. 
Nevzat Seyok / KARSU Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü
Sürdürülebilirlikten önce rekabet edebilirlik konuşulmalı
ITMA dört yılda bir yapılıyor. Bu nedenle yeni gelişmeleri izlemek için bir fırsat oluyor. Makinelerde verimlilik ve hıza yönelik yenilikler var. Yeni bir sistem konusunda, önceki yıllar seviyesinde değil. Tabii bundan sonra daha çok bilgisayar, daha hızlı makineler, daha hızlı verimlilik, daha yüksek devirler, daha az işçilik gerektiren makineler olması gerekiyor. Biz Karsu olarak kendi enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Hidroelektrik santralimizden ürettiğimiz yenilenebilir enerji kullanıyoruz. Biliyorsunuz son günlerde asgari ücret tartışmaları var. Sürdürülebilirlikten önce rekabet edebilirliği konuşmak gerekiyor. İşverenin dünyayla rekabet edebilmesi için; işçiliğin yükü, enerjinin yükü, vergiler ve diğer enstrümanlar göz önünde bulundurularak rekabet edebilir bir ortam olması lazım. Yoksa bu işi sürdürebilmemiz mümkün değil gibi görünüyor. Şu anda Avrupa’da bizden daha iyi işçilik ücreti olan üç tane ülke var. Tekstil, işgücü yoğun bir sektör. Bu iki konu, enerji ve işçilik bizim için en önemli konular. Biz dönüşümlü elyaflar kullanıyoruz ama bu zamanla gelişecek bir şey. Keşke tamamını geri dönüştürebilme imkânı olsa. Giderek bu alan büyümeye başladı. 
Nadir Yürüktümen / Saray Halı A.Ş. Genel Koordinatörü 
Esneklik ve hazırlık sürelerinin kısa olduğu üretim hatları önemli
Fuarda, geçmiş ITMA’larda olduğu gibi sektörün öncü firmalarının önemli gelişmeler yapmalarının yanı sıra önemli miktarda el değiştirmelere veya birleşmelere devam ettiklerini gördük. Her zaman olduğu gibi makine üreticilerinin hedefi; enerji tasarrufu, makine hızları, kaynakların azaltılması ile maliyet avantajları oluşturmak oldu. İşçilik maliyetlerini düşürmenin yanı sıra makinelerin serviste kalma sürelerini artırıp, bakım maliyetlerini düşürme, birçok firmanın öncelikleri arasında yer aldı. Sektörümüzde 2008-2010 yıllarından sonra nitelikli, çok çeşitli ve küçük miktarlı ürünlere talep çok arttı. Çeşitliliğin getirdiği hazırlık süreleri, üretimi düşürürken işçilik maliyetlerini artırıyor. Nihai müşteri taleplerindeki değişim doğrultusunda beklentimiz, makine üreticilerinin esneklik ve hazırlık sürelerini kısaltan veya ortadan kaldıran yeniliklerdi. Ancak daha önceki ITMA’larda olduğu gibi makine üreticilerinin akış hızlarını ve devirleri artırmaya yönelik, büyük partilerde üretim yapabilecek makineler ile ilgili çalışmalarının olduğunu tespit ettik. Esneklik ve hazırlık sürelerinin kısa olduğu üretim hatları işçilik maliyetlerinin aşırı arttığı ve artacağı günümüzde, makine seçimlerinde en önemli faktör olacaktır.
Cengiz Taş / AKSA Akrilik Genel Müdürü
Yeşil enerjiye eğilim dikkat çekti
Aksa Akrilik olarak, tekstil sektörünün dünyadaki buluşma noktası olan Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nı (ITMA) biz de çok yakından takip ediyoruz. Dört yılda bir yapılan bu fuar sayesinde hem sektör ilgilileri bir araya gelme fırsatı buluyor hem de önemli işbirlikleri gerçekleşiyor. En önemlisi de tekstil sektörü yeniden gözden geçiriliyor, ihtiyaçlar ve gelişmeler daha yakından takip edilebiliyor. Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nda bu yıl ise bizi de çok yakından ilgilendiren bir değişiklik söz konusuydu. İlk kez iplikçilere ve elyaf üreticilerine bu fuarda bir salon ayrıldı. Açıkçası bu değişiklikten oldukça memnun olduğumu söyleyebilirim. Çoğu müşterimiz makinelerle ilgili son gelişmeleri incelemek üzere fuarda olduğu için bizimle de görüşme fırsatı buldular. Bununla birlikte fuarda en dikkat çekici yenilik, tüm makinelerin yeşil enerji konusuna eğilmiş olmasıydı. Enerji tasarrufu ve verimliliğini artıran makineler, çözümler çok fazlaydı. Bildiğiniz gibi biz de enerji verimliliğine önem veren bir şirket olarak, bu eğilimi dünya tekstil sanayisinin kalbinin attığı fuarda görmekten memnun olduk. Elbette bu alandaki uygulamaları çok erken hayata geçirmiş olmaktan da gurur duyduk. Fuarın, başarı grafiğini daha da artırarak, uzun yıllar tekstil sektörüne olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum. Sendikamıza destekleri için teşekkür ederiz.

Kaynak: Tekstil İşveren

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.