Kıyafet Etiketlerinin Dili !

2
5670
ya-da-anne

labelKıyafetlerin iç kısmında, genellikle kıyafetin koltukaltından inen, kıyafetin arka ve ön kısmını birleştiren dikiş üstündeki şu kaşıntı vermekten başka işe yaramadığını düşündüğümüz etiketlerden bahsediyorum! Ne işe yarar bunlar? Üzerindeki semboller ne demek? Bu sembolleri bilsem ne işime yarayacak? Hepsinin cevabı yazının devamında!

Bu etiketler kıyafetin ömrünü uzatmak adına yıkama ve kullanım şekillerini anlatır. Bunun yanı sıra ilgisi olanlar için kumaşın neyden yapıldığını ve hangi ülkede üretildiği gibi bilgiler sunar.

care label

Yukarıda gördüğünüz semboller genel olarak gördüğümüz sembollerdir.

Birincisi; yıkama, ikincisi; ağartma, üçüncüsü; tamburlu kurutma, dördüncüsü; ütüleme, beşincisi; kuru temizleme ve sonuncusu yapma! Sonuncu sembolü yani çarpıyı diğer sembollerin üstünde görürseniz onu yapmayın demek istiyor etiketiniz!

yıkama

Yukarıda sol tarafta gördüğümüz noktalar ısı derecesini belirler. Bu noktaları hangi simgede görürseniz görün o işi o sıcaklıkta yapmanız gerektiğini anlatır.

Sol tarafın alt kısmında olan sakız paketine benzeyen sembol sıkma sembolüdür ve üzerindeki çarpı ile beraber sıkma işini yapma anlamına geliyor.

Sağ taraftaki simgeler ise yıkama sembolleri. Yeri gelmişken söyleyelim; sembollerin altında yer alan kalın çizgiler tek olursa ütüye gerek olmadığını, çift olursa; hassa kumaş olduğunu ve dikkat edilmesini gerektiğini anlatır.

Yıkama için bakacak olursak sağ taraftaki birinci sembol; makinede yıkanır ütü istemez, ikinci sembol; makinede yıkanır hassas kumaş, üçüncü sembol; el ile yıkama anlamına geliyor.

bleach

Sol taraftaki çizgili üçgen yalnızca gerek duyulduğunda klorsuz ağartıcıların kullanılabilir demek. Bunlar renkliler için olan ağartıcılar olarak da biliniyor. Sağ taraftaki ise çarpıdan anlaşılacağı gibi ağartma yapılmaz demek.

dry

Sol taraftaki ilk sembol kurutma makinesinde kurutulur ve ütü istemez demek; ikinci sembol kurutma makinesinde kurutulur hassas kumaş demek; üçüncü sembol ıslak olan ürünü sıkma yapmadan olduğu gibi tel veya ipe asılması gerektiğini anlatır. Sağ taraftaki ilk sembol düz zemine ıslak çamaşırı sererek kurutulması gerektiğini; ikinci sembol nemli olan kıyafeti tel veya ipe asılarak kurutulması gerektiğini; üçüncü sembol ise güneş ışığından saklayarak gölgede ıslak olan kıyafeti kurutulması gerektiğini anlatıyor.

iron

Sol taraftaki ilk sembol düşük ısı, ikinci sembol orta ısıda ütü yapılması gerektiğini; sağ taraftaki ilk sembol yüksek ısı, ikinci sembol buharsız ütü yapılması gerektiğini anlatır.

dry claen

Sol taraftaki sembol kuru temizleme için uygun, sağ taraftaki sembol kuru temizleme için uygun değil anlamında kullanılıyor. Bu yuvarlak sembolün içinde F,A,P harfleri görürseniz bunlar F; yalnızca petrol bazlı çözücülerle kuru temizleme yapılır, A; her türlü çözücü ile temizleme yapılır. P;trikloretilenden başka her çözücü ile temizleme yapılır anlamına geliyor.

clothes_label

Bütün bu sembollerin çok daha fazlasını bulabilirsiniz ancak bu kadarı kıyafetimizi korumamız için bize yeterli olanıdır. Kuru temizleme için daha fazla ipucu veren ayrıntılı sembol olmasıyla birlikte bu sembolleri bizim değil kuru temizlemecinin bilmesi gerekiyor. Bizim için kuru temizleme yapılıp yapılmayacağını bilmek yeterlidir tabi ki kuru temizlemeci değilsek 🙂

Kıyafetlerinizi aldığınızda bu etiketlere göre bakım yaparsanız çok daha uzun ve sağlıklı kullanabilirsiniz.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.