Kumaş Terbiyesinde Ön Terbiye İşlemlerinden Yakma veya Gazeleme

0
1064

İpliğin ve kumaşın yüzeyinden çıkmış istenmeyen lif uçlarını ve tüycükleri, gaz beklerinden çıkan alevle kısa bir süre temas ettirmek yolu ile uzaklaştırma, arındırma işlemidir.

Kasar dairesine gelen pamuklu bezin ilk gördüğü işlem genellikle yakmadır. Pamuk gibi kısa elyaftan üretilen ipliklerden üretilen kumaşlarda kumaş yüzeyine çıkan elyaf uçları havlı bir görünüm oluşturur. İstenmeyen tüycükler ve lif uçları kumaşın parlaklığını önler, baskı konturlarının netliğini engeller.

Yakılmış kumaş daha parlak görünür. Yakma esnasında meydana gelebilecek sararmalar kasar sırasında giderilir.

Yakmada amaç, lif uçlarını uzaklaştırmak olduğuna göre, filament ipliklerden yapılan mamüllerde yakma işlemine gerek yoktur. Bunun dışında parlak bir yüzeye sahip olması gereken ve kesikli liflerden yapılmış polyester mamüller yakma işleminden geçirilebilir.

Polyester mamüllerin yakılması sırasında kullanılan alevin gücü veya etki süresinin yetersiz olması durumunda hav tüycükleri eriyerek boncuklar oluşturmakta fakat bu boncuklar yanmaya fırsat bulamamaktadırlar. Bu durumda hem mamülün görünümü bozulur hem de boyama işlemi sırasında bu boncuklar diğer kısımlara göre daha koyu boyanırlar.

Yakmada, kumaşa alevlerin etkisi her noktada aynı olmalıdır, aksi takdirde liflerin boyarmaddelere karşı ilgilerinin farklı olmasına yol açar. Polyester liflerin erime sıcaklığı 252-256 C olmasına karşılık, kendiliğinden tutuşma sıcaklığı 500C’dir.

Yakma sırasında hav tüycüklerinin erimeden seri bir şekilde ısınıp yanması için, alev liflere seri bir şekilde verilmelidir. Bunu sağlamak için alev yoğunluğunun yüksek olması gerekir ancak, yüksek yoğunlukta alevle çalışırken, alevin kumaşa etki süresi uzadığında, kumaşın deforme olma tehlikesi artmaktadır. Bu nedenle alevle temas süresinin çok kısa olması (0.02 – 0.04 sn) gerekmektedir. Polyester mamüllerin yakılmasında dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta soğutma suyunun sıcaklığının 40C’nin üzerinde olmasıdır. Aksi takdirde kumaşta terleme meydana gelerek, yakma lekeleri oluşması tehlikesi yaratabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.