Obezitenin giderek artması, üreticileri büyük beden üretmeye yönlendiriyor.

0
788
Obezitenin giderek artması, hazır giyim üreticilerini büyük beden koleksiyonlar üretmeye yönlendiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarına göre, ülkemizde yetişkin erkeklerin yüzde 39’u, kadınların ise yüzde 30.4’ü fazla kilolu. Obezite oranları ise son iki yılda yüzde 16.9’dan yüzde 17.2’ye yükseldi. Koton’dan Mango’ya kadar hazır giyim firmaları büyük beden koleksiyonlar üretirken, girişimciler de büyük bedene hitap eden internet satış siteleri kuruyor…
Dünyada ve Türkiye’de obezite oranının artmaya başlaması Koton’dan Mango’ya yerli-yabancı firmaları büyük beden koleksiyonlarına yönlendiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarına göre, Türkiye’de yetişkin erkeklerin yüzde 39’u fazla kilolu. Kadınlarda ise bu oran yüzde 30.4’e ulaşmış durumda. Obezite oranları ise son iki yılda yüzde 16.9’dan yüzde 17.2’ye yükseldi. Son yıllarda hareketsiz yaşamın etkisiyle obezite oranı yükselen Türk toplumunda, büyük beden giyinenlerin sayısı da artıyor.

Büyük beden pazarındaki potansiyeli gören Koton, Defacto, Crispino, Mango, Adil Işık gibi şirketler büyük beden koleksiyonları üreterek pazarda yerlerini aldılar. Bununla birlikte büyük beden koleksiyonlarına olan talebi gören ve alandaki potansiyeli değerlendirmek isteyen girişimciler de internet siteleri kanalıyla pazardaki yerlerini alıyorlar. Büyük beden koleksiyonları konusunda Koton’dan Mango’ya kadar önde gelen hazır giyim firmaları koleksiyon çalışmaları yapıyorlar. Pazardaki potansiyeli fark eden girişimciler de büyük bedenlere yönelik internet siteleri kurarak bu alana yatırım yapıyorlar. Giderek artan obezite oranları ile bu alanda talebin artması tekstili de büyütüyor…

Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat, büyük beden yatırımlarının hızlanmasında, dünya çapında yuvarlak hatlı kadın imajının yeniden değer kazanması ve uluslararası moda otoriteleri tarafından reklamlarda ve podyumda daha sağlıklı model kullanma kararının da etkili olduğunu söylüyor. Geçmişte büyük beden kıyafet bulmak oldukça güçken, büyük bedenli insan sayısındaki artışa paralel olarak hazır giyimcilerin bu alana yönelik koleksiyon yatırımı yapmaları hem son kullanıcıları hem de yatırımcıları mutlu ediyor. Özellikle gençlerin siyah ve bol giysiler yerine moda büyük beden ürünleri talep ettiklerine dikkat çeken Fayat, “Gençlerden gelen bu talep doğrultusunda Koton, Adil Işık, Mango gibi markalar koleksiyonlarında büyük beden giysilere de yer vermeye hatta büyük bedene özel koleksiyonlar üretmeye başladılar. Ayrıca pazarda bu segmente dönük büyük beden internet sitelerindeki artış da dikkat çekici düzeyde” diyor.

Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, son yıllarda Türkiye’de 40-50 beden aralığında giyinenlerin sayısının hızla arttığını ve bu durumdan yola çıkarak büyük beden koleksiyonları hazırladıklarını söylüyor. Büyük beden giyinen kadınların günün trendlerine uygun ürün bulma konusunda zorlandıklarını, onların da trendlere uygun giyim tarzı yakalamak istediklerini belirten Yılmaz, “Tüketicinin trendlere uygun giyinme taleplerine hazır giyim markaları da kayıtsız kalmıyor. Birçok marka 40-50 beden arası giyinen kadınlar için koleksiyonlar sunuyor. Bu da pazarı büyütüyor” diyor. Koton olarak büyük beden pazarındaki açığı erken görüp 2011 yaz sezonunda Koton Plus adıyla 60 mağazada büyük beden koleksiyonunu satışa sunduklarına dikkat çeken Yılmaz, Koton Plus’ın toplam ciro içindeki payının yüzde 4’ü aştığını, bu pazarın giderek büyüdüğünü söylüyor.
Türkiye’de 40-50 beden aralığında giyinenlerin sayısının her geçen gün arttığını söyleyen, büyük beden giyinenleri fark eden bir diğer marka da Mango. Mango by Violete isimli büyük beden koleksiyonunu geçtiğimiz yıl Türkiye’ye getiren marka, 40-52 beden arasındaki kadınlara hitap eden bu koleksiyonu internet üzerinden ve belirli mağazalarında satışa sunuyor. Büyük beden pazarındaki potansiyeli fark edip bu alana yatırım yapan Crispino, büyük beden ürünlerini ilk olarak 2013 yaz sezonunda tüketicilere sundu. Büyük beden koleksiyonunu 10 mağazasında satışa sunan markanın cirosu içinde bu ürünlerin payı kısa zamanda yüzde 15-20’ler seviyesini geçmiş durumda.

Defacto da, 2013 yılında büyük bedeni koleksiyonlarına ekleyen bir diğer marka. Casual Plus adı altında sadece büyük beden kadınlara yönelik koleksiyon hazırlayan markanın cirosunun içinde büyük beden koleksiyonunun payı yüzde 5’ler seviyesini aşmış durumda. Erkek giyim markaları arasında büyük beden ürünlere olan talebi ilk fark edenlerden biri de Kiğılı. 2009 yılında Big And Tall koleksiyonunu üreterek büyük beden pazarına adım atan Kiğılı’nın cirosunun yüzde 20’sindan fazlası büyük bedenden geliyor.

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, son yıllarda erkeklerin de modayı takip etmeye başladıklarını, büyük bedenli erkeklerin de modadan geri kalmamaları için büyük beden koleksiyonunu oluşturduklarını ve büyük ilgi gördüklerini söylüyor. Büyük beden konusunda pazarda müşterileri tatmin edecek çok sayıda marka olmadığına dikkat çeken Kiğılı, şunları söylüyor: “Pazarda büyük beden konusunda ciddi bir potansiyel mevcut. Bazı markalar bu pazara yönelik ürün üretmeye başlasalar bile bu alan hâlâ bakir. Büyük beden müşterisi, kendine hitap eden ürünleri bulunca normal müşteriden daha fazla alım yapıyor. Büyük beden pazarındaki potansiyele hakim olmak için ürün çeşitliliği şart” diyor.
Türkiye’de ve dünyada büyük beden hazır giyim pazarının büyümesinde internet siteleri itici güç oldu. Özellikle e-ticaretin popülerleşmesiyle bu alandaki boşluğu gören girişimciler internet üzerinden büyük beden ürünler satmaya başladılar. Bunun için de birbiri ardına internet siteler kurulmaya başlandı. Büyük beden ürünleri satmak üzere 2012’de açılan dolabimiseviyorum.com’un aylık ziyaretçi sayısı bir milyona yaklaşmış durumda. dolabimiseviyorum.com kurucusu Melike Çarpatan, sitelerinin her geçen yıl hızla büyüdüğünü ve ziyaretçi sayılarının da her geçen gün arttığını söylüyor. Büyük beden kadınları, kendilerini en rahat hissedecekleri bir mecrada, son moda kıyafetlerle buluşturmak için 2009 yılında kurulan Think+’nın kurucusu Selim Onan, internet sitelerinin her geçen yıl artan bir taleple karşı karşıya olduğunu, mağazalaşmak için de çalışmalar yaptıklarını söylüyor.
Geçmişte sınırlı olarak üretilen büyük beden ürünlerin satışları son üç yılda oldukça artmış durumda. Öyle ki kimi markaların cirosunun içindeki payı yüzde 15’ler seviyesine kadar yükseldi. Geçmişte bu ürünlere talep vardı, ancak internetin günlük yaşama daha fazla girmesi, buradan yapılan alışverişler, blogların yaygınlaşması markaların büyük bedenlere duyulan talebin farkına varmasını sağladı. Talebin fark edilmesi ile birçok marka bu konuda koleksiyonlarını satışa sunmaya başladı. Bu alana yatırım yapan şirketlerin ortak hedefleri ise yüzde 100’ler seviyesinde büyümek.
Büyük bedende başarılı olmanın 5 yolu
• Trendlere uygun koleksiyon hazırlamak.
• Kolay ulaşılabilir olmak.
• Zengin içerikli bir koleksiyon yaratmak.
• Ulaşılabilir fiyatlardan satış yapmak.
• Mağaza satışının yanı sıra internet satışı da yapmak.

Kaynak: Tekstil İşveren

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.