Organik Pamuk Üretim Kuralları

0
4014

Organik pamuk üretim kuralları aşağıda belirtilmiştir; ⇒ Organik pamuk üretimi, yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme yapılarak onun kontrolünde yapılır. ⇒ Organik pamuk yetiştiriciliği yapacak müteşebbis geçiş sürecine alınır. Üreticiler açısından organik pamuk tarımı konvansiyonel tarıma göre daha risklidir. Konvansiyonel sistemle pamuk üretimi yapan bir çiftçi hemen ertesi yıl organik pamuk üretimine geçemez. Organik pamuk tarımı için en az üç yıllık bir geçiş dönemine ihtiyaç vardır ⇒ Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu; arazinin önceki yıllardaki kullanım durumu, yapılan uygulamalar, bölgedeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, risk durumları, ve raporlarının incelenmesi neticesinde geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir.

Toprak Koruma, Hazırlama ve Gübreleme

Organik pamuk üretimde toprak koruma, hazırlama ve gübreleme kuralları aşağıda belirtilmiştir. ⇒ Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılan kontrollerde arazide toprak koruma tedbirleri alınıp alınmayacağına karar verilir. ⇒ Organik pamuk üretiminde, gereksiz ve toprakta erozyona neden olacak şekilde toprak işleme yapılamaz. 24 ⇒ Toprağın verimliliği ve biyolojik aktivitesi aşağıda belirtilen yöntemlerle sağlanır. ⇒ Çok yıllık ekim rotasyon programı içerisinde baklagil ve derin köklü bitkilerin yetiştirilmesi veya yeşil gübreleme yapılmalıdır. ⇒ Tek ürün için, yılda hektar başına 170 kg saf azotu geçmeyecek şekilde organik hayvansal üretimden elde edilen gübre kullanılmalıdır. ⇒ Organik pamuk üretimi yapılacak alanlarda toprak verimliliği ve biyolojik aktivitenin sağlanamaması halinde, organik gübre ve toprak iyileştiriciler kullanılabilir. ⇒ Kompost aktivitasyonu için, genetiği değiştirilmemiş uygun bitkisel kaynaklı karışım veya mikroorganizma karışımları kullanılabilir. ⇒ Toprak koşulları ile topraktaki veya bitkideki besin maddelerinin yararlılığının artırılması için genel olarak kullanımına izin verilmiş olan mikroorganizma preparatları yetkilendirilmiş kuruluşun onayı ile kullanılabilir. ⇒ Organik gübre ve toprak iyileştiricilerin üretimi, ithalatı ve ihracatı için bakanlıktan izin alınır. Bu izinlerden sonra, yetkilendirilmiş kuruluş tarafından uygunluk belgesi veya sertifika verilir.

Gübreler ve Toprak İyileştiriciler

Organik pamuk yetiştiriciliğinde kullanımına izin verilen, gübre ve toprak iyileştiriciler aşağıda verilmiştir.

Ekim ve Dikim

Organik pamuk üretimi ekim ve dikim kuralları aşağıda belirtilmiştir. ⇒ Tohum; genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, döllenmiş hücre çekirdeği içindeki DNA dizilimine dışarıdan müdahale edilmemiş, sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile muamele görmemiş biyolojik formunda olmalıdır. ⇒ Fide; organik tohum veya ana bitkiden elde edilmiş,üretimi sırasında sentetik besleme ve büyütme maddeleri ile hormonların kullanılmadığı, toprak ve iklim koşullarına uygun hastalık ve zararlılara dayanıklı olmalıdır. 28 ⇒ Fidan ve anaç; organik tohumdan üretilen,üretimi sırasında sentetik bitki besleme ve büyütme maddeleri ile hormonlar kullanılmadığı, toprak ve iklim koşullarına uygun , hastalık ve zararlılara dayanıklı,bir yaşından büyük olmalıdır. ⇒ Kullanılacak tohum, fide, fidan, anaç, misel, çelik, yumru gibi çoğaltım materyali organik tarım metoduyla üretilmiş olmalıdır. ⇒ Organik tarımda üretim ve çoğaltım metaryeli hastalık ve zararlılara karşı kimyasal ilaçlamaya tabi tutulmadan kullanılır. ⇒ Ekim üretim şekli ve tipine göre elle veya kontrol sertifikasyon kuruluşunun izin vereceği ekipmanlarla yapılır. Bu ekipmanlarla modern tarım metoduyla ekim yapılmışsa , ekipmanlar yıkanıp temizlendikten sonra organik tarım için kullanılabilir.

Bitki Koruma

Organik pamuk üretiminde bitki koruma kuralları aşağıda belirtilmiştir. Organik tarım metoduyla organik pamuk üretimi yapılan tarım alanlarında kesinlikle kimyasal ot öldürücüler, büyümeyi durdurucular ve gerileticiler kullanılamaz. Hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır. ⇒ Hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılmalıdır. ⇒ Uygun ekim nöbeti hazırlanmalıdır. ⇒ Uygun toprak işleme yöntemleri uygulanmalıdır. ⇒ Kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanmalı ve ⇒ Yabancı otlar elle veya çapalama yöntemiyle yok edilmelidir.

Sulama

Organik bitkisel üretim sulama kuralları aşağıda belirtilmiştir. ⇒ Organik tarım metoduyla organik pamuk üretimi yapılan tarım alanlarında salma sulama teknikleri kullanılamaz. ⇒ Sanayi ve şehir atık suları ile drenaj sisteminden elde edilen drenaj suları organik tarımda kullanılamaz, gerekli hallerde suyun uygunluğuna yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılacak kontrollerde karar verilir. ⇒ Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından toprağın sulu arazi tasnif ve geçirgenlik hızı değerinin tespitinin yaptırılası sağlanır. ⇒ Pamuğun vejetasyon süresince tüketeceği su miktarına göre su planı hazırlanır. ⇒ Araziye su ölçüm cihazı yerleştirilir, plana göre sulama suyu ölçülerek kullanılır. Suyun basınçlı veya basınçsız kapalı sulama teknikleri ile pamuğun kök bölgesine verilmesi sağlanır ⇒ Sulama suyu çevre kirliliğine yol açmamalıdır. ⇒ Sulama, toprak yapısında bozulmaya ve erozyona yol açmamalıdır.

Hasat

Organik bitkisel üretim hasat kuralları aşağıda belirtilmiştir. ⇒ Organik ürünlerin hasadında kullanılan teknik araç ve gereçlerin ekolojik tahribat ve kirlilik oluşturmaması gerekir. ⇒ Elle toplama materyalleri ürünün organikliğini bozmayacak yapıda olmalıdır. Toplama materyalleri hijyenik olmalıdır. ⇒ Makine ile hasatta, hasat makinesi tüm artıklardan temizlenir, mümkünse ürünle temas edecek kısımlar yıkanır. ⇒ Toplama alanı yetkili kuruluş tarafından 1 yıl önce gözlem altına alınır. Toplama alanı son iki yıl içinde yangın geçirmiş olmamalıdır. Toplama alanında anız yakılmaz. (Organik Tarımın Esaslarına ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik, 2005)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.