PAÜ’de Tekstil Mühendisliği Okumak İçin Nedenler

5
2721
pamukkale

Merhaba üniversite adayı, bu yazıyı okuduğuna göre belli ki kafanda tekstil mühendisliği bölümüne girmek var. Kafalarda o kadar çok soru işareti ve internette güncel olmayan o kadar çok yazı var ki. Kafaları daha da karman çorman yapıyor. Haliyle girsem mi girmesem mi. Nereyi tercih etsem diye 2 arada 1 derede kalıyorsunuz. Ben şimdi sizin işinizi biraz kolaylaştıracağım.

Öncelikle üniversitede 3. seneme girdim. Yani yeterince tecrübe edindim.

İlk olarak sektörden girelim. Size kendimce Türkiye’deki tekstil sektöründen bahsedecek olursam. Türkiyenin 4. büyük sektörü tekstildir. İnsanlar yemekten ve giyinmekten vazgeçemez arkadaşlar, öncelikle bunu bilelim. Diğer yandan ülkemizde tekstil nerede onu konuşalım. Tekstil sektörü o kadar geniş bir sektördür ki, çok kötü durumda olan insanlar da var, çok iyi durumda olan insanlarda var. Tabii ki tekstilin ihracattaki önemini ve hükümetin 2023 – 500 milyar dolar hedefini de düşünürsek. Önümüzdeki 10 sene içinde tekstilin yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Kaldı ki Çindeki işçilik maliyetlerin artması ve teslimat süresindeki avantajlarımız bizi daha çok tercih sebebi yapmaya başladı. $ ve € kurundaki artış da ihracat yapan tekstilcilerin işine geldi.(zaten Türkiyede en çok ihracat yapılan sektör tekstil) Yani 2000 – 2006 – 2009 krizlerinden sonra tekstil toparlanmaya ve tekrar güçlenmeye başladı. Tekstildeki inovatif gelişmeler ve katma değeri yüksek ürünler de de yavaş yavaş gelişmeye başladık. ( örn: çelik yelek ) Firmalar yavaş yavaş ar-ge nin önemini anlıyorlar ve dünyada moda ve tekstil denince tekrar akla gelen ülkelerden olmaya başladık. Tabiki bu yazdıklarım sizleri çok yüksek beklentilere sokmasın, çünki yazımın başında dediğim gibi sektör büyük ve çok iyiler de var, çok kötülerde.

Sadece Üniversite diploması almak için giriyorsanız öncelikle kendinize yazık etmeyin, mühendislik dersleri ağır gelir, kalırsınız ve sizin için kötü durumlar meydana gelebilir. İlginiz yoksa sektöre de yazık etmeyin. Tercih etmeyin.

Tekstil mühendisi ne yapar bunun hakkında fikriniz olmalı öncelikle. ( bunu farklı bir yazıda detaylıca anlatacağız ) Mühendis az maliyetle yüksek kalite elde eder. Üretim planlaması yapar. Yönetici olur. Tabiki sahada çalışır.Tekstil ürünleri üreten fabrikalarıda görev alır. ( masa başı iş olanakları da var tabiki )

Nerede okuduğunuz da önemli, bazı illerdeki arkadaşlarımız staj yapacak yer bulamazken denizli tekstilin cenneti arkadaşlar. Bu konuya da dikkat etmelisiniz.

Burada sık sık sanayide çalışanlar ve iş adamları ile bir araya gelip değerlendirmeler yapıyoruz. Etkinlikler, teknik geizler ( Deniz tekstil teknik gezimizi buraya tıklayarak izleyebilirsiniz) ve kongreler yapıyoruz.

Uzun lafın kısası, videoya ve resimlere geçmeden önce şunu söylemeliyim ki. 2000 li yıllardan önce altın çağını yaşayan tekstil(puanlarını inceleyecek olursanız ingilizce tıpla kafa kafayadır), tekrar toparlanıyor ve şuan sektörde tekstil mühendisi açığı var. Bizzat şahit oldum. Bölümümüzden mezun olup iş bulamayan olmadı geçtiğimiz sene. Bunu en son İzmir’de İAOSB de yapılan toplantıda da açıkladılar. Bizler de iş ilanlarına şahit oluyoruz.

Şimdi size PAÜ Tekstil Mühendisliği Tanıtım videosunu izletip ardından kampüsümüzden, şehrimizden birkaç fotoğraf ekleyeceğim.

Arkadaşar Denizli, Zengin, lüks bir şehir olmaya aday. Bence tek sıkıntısı toplu taşımanın çok dolanması, otobüs ve dolmuşlar şehirde çok dolanıyor, gideceğiniz yere ulaşmanız zaman alıyor. Fakat bunu da yavaş yavaş değiştirerek, ek hatlar açarak düzeltiyorlar.

Lüks derken örneğin Otobüslerde Ücretsiz WiFi internet var.

20140629_163822MTQzMjQ5MT-denizlide-toplu-ulasimda-iki-yeni-hat-hizmete-giriyor

Külüstür polis arabası görmeniz imkansız, hatta karşınıza BMW 3.20 ve Mini Cooper polis arabaları çıkarsa hiç şaşırmayın.

72DF7FFFE153905F26887BB3409083EA minipolis

 

Kampüsümüzden birkaç görüntü

574467_456725644372139_1276292370_n  78574195

 

Bunlarda denizliden birkaç kare

cropped-pamukkale_denizli_turkey_

denizli139

 

Şehirde 4 büyük AVM var. Çamlıkta ve Kampüs bölgesinde güzel vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoranlar var.

Güzel bir piknik alanı, doğayla iç içe size huzur veren bir çamlık ormanı var. Çamlıktan birkaç görüntü de burda:

2466416-denizli-camlik 88515050 zz5x

 

 

Denizli konum olarak izmire, antalyaya ve ıspartaya 3er saat uzaklıkta, yani tam ortada.

Şehirde 1.25 tlye heryere tek seferde ulaşabiliyorsunuz.

5+2 , 340 metre kare dublex villaları 800 tlye kiralayabilirsiniz. Sahibindeni incelerseniz dublex evlerin kirasının 600 – 1500 arası değiştiğini görürsünüz.

 

İlk seferde aklıma gelenleri yazdım, ekledim. Kafanızda soru işareti olursa çekimneden yorum atın. Cevaplarız.

5 YORUMLAR

  1. Herkese merhaba

    Bu yazinin tamamen iyi niyetle yazildigina eminim ancak bir kac not düşmeden edemedim.
    K
    Beş yil önce mezun oldum ve tekstili sectigim için her gün pişman oldum. Şuan uçuncu sinifi bitirmiş bir öğrenci olsaydim bile okulu birakip başka bölüme gecerdim

    Sunu da belirtelim mezun olduktan sonra hic issiz kalmadim her zaman is var bir çok yerde de ise girebilirsiniz

    Ama maaşlar yerlerde ve toplum için de de hic bir kiymetiniz yok

    Tekstil mühendisi olmak toplum için hic bir karsiligi olmayan bir meslek.

    Size tavsiyem oturun adam akilli ders calisin ve adam akilli bi yerde okuyun.

    Ben meslek istemiyorum bi ünv bitireyim yeter diyorsaniz da bu bolumu secmeyin bu seferde zor olduğundan uzar gider.

    Mühendislik okuyacaksaniz elektrik inşaat dişinda başka bölümde secmeyin.

    Adi sani olan bir üniversitede guzel bir bolum için bi iki hatta uç kez daha sinava girin.

    Sadece ünv okumak hic bisey asil mesele okul bittikten sonra basliyor

  2. […] Tekstil mühendisleri, tekstil veya hazır giyim üretim tesislerinde üretim, planlama ya da pazarlama bölümlerinde görev alabilmektedir. Üretim mühendisleri yüksek verimlilik ve düşük hata oranı ile üretimi mümkün kılabilmek için proses kontrolü çalışmalarından üretim ve işletme yönetimine kadar her kadroda görev alırlar. Planlamada çalışan tekstil mühendisleri belirli süre zarfı içerisinde üretilmek istenen ürünü elde edebilmek için makine ve işçi kapasitesine göre plan hazırlarlar. Üretim bölümü, yapılan plan çerçevesinde çalışır. Pazarlama bölümü, tekstil mühendisinin direk müşteri ile diyalog halinde olduğu departmandır. Müşteri isteklerini, işletme standartları kapsamında karşılayarak satış oranını daha yüksek seviyelere taşımak için görev alırlar. Böylece kısaca hepimiz, Tekstil Mühendislerinin ne yaptığı hakkında fikir ve bilgi edinmiş olduk. çalışır, iş imkanları, mühendisi, ne yapar, nerede, tekstil (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

  3. Merhaba ben lise son sınıf öğrencisiyim giyim üretim ve teknolojileri bölümünü okumaktayım üniversite olarak Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliğini düşünüyorum ama fen bilimleri ve matematiğim iyi değil bu dersleri sadece 9 ve 10 sınıfta aldım 11 ve 12 sınıfta bu dersleri görmedim/görmüyorum eğer bu bölüme girersem çok zorlanır mıyım?

    • Merhaba Buse;

      Bölümdeki matematik ve fiziğe dayalı dersler gerçekten ağır, bunu iyi düşünmelisin. Tabiki çalışırsan yapamayacağın bir şey yok ! 11 ve 12 de fen ve matemetik görmemiş olman derslerde başarılı olmana engel değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.