Teknik Tekstiller ve Kullanım Alanları

5
5100

TEKNİK TEKSTİLLERİN ORTAYA ÇIKIŞI
Tekstil sektöründe, doğal liflerin yerini tutabilen sentetik elyafların ilk ortaya çıkışı “celluloseacetate (selüloz asetat–1865)” ve “artificial silk (suni ipek–1884)” ile olmuştur. Teknik tekstillerin üretim başlangıcı ise 1939 yılında ilk sentetik lifin (nylon), gemi yelken bezlerinin üretilmesinde kullanıldığı kabul edilmektedir. Sonrasında 1940’lardan itibaren boyut atlayan teknik tekstillerin üretiminde ve uygulama alanlarında büyük oranda artma olmuştur. İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında gelişen sektör ve buluşlar birçok yeni polimeri, yeni üretim teknolojilerini ve süreçleri hizmete sunmuştur. 1980’lere kadar geçen süredeki hızlı değişim yeni bir terimi, “Teknik Tekstiller”i de beraberinde getirmiştir. Uzun yıllar, “Endüstriyel Tekstiller” kavramı giyim, ev tekstili ve mobilya dışında kalan tüm tekstil ürünleri için kullanılmaktaydı. Ancak teknolojik gelişmeler ışığında artan kullanım alanları ve özellikleri bu kullanımı yetersiz kılmıştır. Teknik tekstiller, amaç, performans ve işlevsellik yönünden farklılık göstermiş ve bu iki kavram birbirinden ayrılmıştır.

TEKNİK TEKSTİLLER

Tanım: “Estetik veya dekoratif özelliklerinden ziyade, öncelikle teknik performansları ve fonksiyonel özellikleri için üretilen tekstil malzemesi ve ürünleridir.”
Teknik tekstil ürünlerinin çok farklı özelliklere sahip sentetik lif üretimi sayesinde çok sayıda üretimi olanak dahiline girmiştir. Bilindiği gibi polimer lif özellikleri doğal kaynaklı lif özelliklerinden yüksek sağlamlık, yüksek elastikiyet, kimyasallara dayanım, küf ve çürümeye dayanım, yanmazlık, hidrofob yapı, termoplastik gibi özellikler yönüyle farklılık gösterir.

TEKNİK TEKSTİLLERİN KULLANIM ALANLARI 

Zirai Tekstiller (Agrotech): Kullanım alanları ve ürünler, tarım, su ürünleri, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan örtme, koruma, toplama, paketleme, bağlama amaçlı kullanılan malzemeler, Dokuma ve nonwoven örtüler, ağlar, ürün örtüleri, kapiler hasırlar, olta ipi, balık ağları, sicimdir.

İnşaat Tekstilleri (Buildtech): Kullanım alanları ve ürünler, koruma ve teşhir amaçlı tenteler, panolar, muşambalar, iskele ağları, konstrüksiyon yapı malzemelerinde, çatı padavrası, cephe ve çatı kaplama ve izolasyon malzemeleri, takviyeli çimento ve kompozitlerdir.

Teknik giysiler (Clothtech): Kullanım alanları ve ürünler, özellikle ayakkabı, fonksiyonel giysiler ve hazır giyimde kullanılan teknik parçalar, Tela, ayakkabı bağı, suni deriler, dokuma ve nonwoven astarlar, dikiş ipleri, etiketler, fermuarlar, kopçalardır.

Jeolojik Tekstiller (Geotech): Kullanım alanları ve ürünler, stabilizasyon, ayırma ve drenajda yol, bent, ark ve baraj zeminleri için kullanılan stabilizasyon malzemeleri, toprak takviyesi malzemeleri, erozyon kontrol malzemeleri, çukur kaplama malzemeleridir.

Ev tekstilleri (Hometech): Ev tekstilleri ve mobilya sektöründe kullanılan teknik tekstiller. Kullanım alanları ve ürünler, halı malzemelerinde, dokuma ve nonwoven hah sırt kaplamaları, hah zemin iplikleri, mobilya malzemelerinde, yay kılıfları, izolasyon malzemeleri, dolgu elyafı, vatkalar, yatak malzemeleri, platform kumaşları, temizlik ve fıltrasyonda, vakum filtreleri, klima filtreleri ve kompozitlerdir.

Endüstriyel Tekstiller (Indutech): Kullanım alanları ve ürünler, filtrasyonda toz ve sıvı filtreleri, sigara filtresi, kâğıt yapımında kullanılan keçelerdir. Temizlikte, aşındırıcılar, fırçalar, silme bezleridir. Kaldırma ve çekmede, kolon ve halatlardır. Elektrik malzemelerinde kablo parçaları, akü ayırıcıları, ara levhaları, diğer kaplanmış kumaşlar, dolgu elyafıdır.

Tıbbi Tekstiller (Medtech): Kullanım alanları ve ürünler, hijyen ürünleri, temizlikte steril temizleme ve silme bezleri, yara tedavisinde bandajlar, sterilizasyon sargıları, korumada steril önlükler, örtüler, yataklardır.

Taşıt Araçları İçin Tekstiller (Mobiltech): Kullanım alanları ve ürünler, mekanik lastik eşyalarda kord bezi, kayışlar, hortumlar. Güvenlikte emniyet kemerleri, hava yastıkları, İzolasyon ve döşemede döşemelik kumaşlar, izolasyon vatkaları, aksesuarlar. Yer kaplamalarında bagaj ve iç zemin kaplamaları. Korumada çekme halatı, su geçirmez branda bezleri, filtreler ve iplerdir.

Ambalaj Tekstilleri (Packtech): Kullanım alanları ve ürünler, büyük hacimli paketlemelerde çuvallar, ağır yük torbaları. Atılabilir ürünlerde süzme çay poşetleri, yüksek dayanımlı zarflar. Bağlamada sicimler, ağlar ve dokuma kayışları sayılabilir.

Koruyucu Tekstiller (Protech): Kullanım alanları ve ürünler, zararlı maddelere karşı korumada yüz maskeleri, kimyasal maddelere karşı korumada bir kullanımlık ve kalıcı kullanım malzemeleri, Isı ve aleve dayanıklı ürünler, çelik yelekler, kesilmeye ve darbeye karşı dayanıklı malzemeler, emniyet kemerleridir.

Spor tekstilleri (Sportech): Kullanım alanları ve ürünler, bagaj malzemelerinde spor çantaları, alışveriş çantaları, deri ürünlerde kullanılan zemin tabaka, spor malzemelerinde ağlar, fileler, toplar, ipler, yapay çim, yelken bezi, paraşüt, bayraklar, bot kılıfları, kitap cilt bezleri sayılabilir.

Ekolojik Tekstiller (Ekotech): Kullanım alanları ve ürünler, çevreyi ilgilendiren diğer teknik tekstil alanlarına giren cephe kaplamaları, erozyon kontrolü, dokuma filtreler, toz filtreleri, izolasyon malzemeleri sayılabilir.

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.