Tekstil alanında çevreye duyarlı ve zarar vermeyen üretim sağlanması

1
824
Boya, baskı, ön terbiye ve bitim işlemlerini yerine getiren tekstil sanayi öncelikle Balkanlar’a oradan da Türkiye, Mısır ve Bangladeş’e kadar ulaştı. Türkiye bazı yasalar nedeniyle oluşan engellemeler Avrupa ülkelerine tekstil ve konfeksiyon alanında satışların olmaması kaygısıyla hareket edildi.
Bu konuda önlemler alınarak sektörlerin organik pamuk ve kumaşlarda gereken uygulamalar yapıldı.
Çevreye karşı duyarlı tekstil üretimi nasıl olmalıdır?
Öncelikle üretimin ekolojik olarak oluşturulması önem taşımaktadır. Tekstil sektöründe kullanılan tüm malzemelerin çevreye ve insana zarar vermeyen bir şekilde ele alınması, atıkların yok edilmesinin sağlanması, oluşacak gürültünün ortadan kaldırılması ve atık suların arındırılması gereklidir. Pamuktan elyafa kadar tüm tekstil ürünleri daha iyi verim elde etmek için suni ilaçlama ve gübrelemelerden kaçınarak yetiştirilmesi şarttır. Yani organik bir üretim ve kullanım bunun için önemlidir. Ayrıca ilaçlama ve suni gübreleme de toprak için zarar içerir. Bunun içinde çevre dostu olarak hareket edilmelidir.
Tekstil ürünleri öncelikle direkt insan vücuduna temas halinde olması nedeniyle toksik madde içermemelidir. Özellikle çocuklar için bu durum büyük önem taşır. Solunum yollarından, tükürük ve ten yoluyla bende girerek zarar yaratırlar. İçeriğinde kimyasal içermesi ürüne direk geçmesi nedeniyle birçok alerjik hastalık yaratabilir.
Üretim aşamalarında oluşan atıkların da çevreye zarar vermeyecek şekilde arındırılarak atık haline getirilmesi de önem taşıyan bir tekstil üretim çevre duyarlılığıdır. Emisyon gazları oluşmadan yakılması sağlanmalıdır.
Tekstil üretim aşamalarında kullanılan birçok malzeme bazı durumlarda çevreye zarar verebilir. Özellikle optik ağartıcı adı verilen kumaşın renk açmasında kullanılan maddeler oldukça zarar içermektedir. Boya işleminde kullanılan akar boyalar tekstil sektöründe fazla kullanılır ve bunlarda oldukça fazladır. O nedenle açık renk tercih etmek sağlık için önemlidir. Baskı içeren tişörtler özellikle yazları direkt vücuda temas eden zararlı maddeler içerir. Bunların dışında birçok zararlı etken vardır; ancak çevreye duyarlı tekstil üretimi yapılan ürünlerde bulunur. Bu tarz giysileri tercih etmek önlem olacaktır.
Kaynak: Ogün Haber

1 Yorum

  1. Tekstil alanında çevreye duyarlı ve zarar vermeyen üretim sağlanması için ön koşul daha az satın almakta ve satın alınan ürünün daha uzun yaşamasına destek olmak ile başlıyor. Öyleyse ilk durak; ikinci el alım-satım!
    Destek olmak ve çevreyi korumak için; https://www.tarz2.com/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.