Tekstilde sürdürülebilir başarının 10 anahtarı

0
618

Rekabetin giderek arttığı günümüzde her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de iş süreçleri zorlaştı. Rekabetin gittikçe kızıştığı bu ortamda rakiplerinden ayrışan, dünya piyasalarında fiyat tutturabilen şirketler bir adım daha ileriye gidebiliyor. Rekabette geri kalmamak ve sürdürülebilir bir biçimde yola devam edebilmek için yapılması gerekenleri Tekstil İşveren tarafından araştırılmış. Tekstil sanayinin önde gelen markalarının temsilcilerinden ve sektörün sivil toplum kuruluşu örgütlerinin yöneticilerine kadar sektörün paydaşlarından bilgiler alarak tekstilde sürdürülebilir bir büyüme için dikkat edilmesi gereken 10 altın kurala şu şekilde:

1- İş süreçlerini iyi yönetin
İşletmede iş süreçlerini takip edip aksayan noktalarda sorunları gidermek, sürdürülebilir başarının olmazsa olmazlarından. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinin, iş süreçlerini iyi takip edip bu süreçleri iyi yöneten şirketlerden oluştuğu sektör temsilcilerince vurgulanıyor.

2- Rakipleri iyi takip edin
Rekabetin olmazsa olmazı rakipleri takip edip, rekabet edebilmek için stratejiler geliştirmek, rakiplerden farklı olanı yaparak bir adım öne geçebilmek. Rakiplerinin çalışmalarını iyi takip edip onlardan farklı olanı piyasaya sunabilen şirketler rekabette daha şanlı oluyorlar.

3- Ürün yelpazenizi güncelleyin
Her şey öncelikle iyi bir ürün tasarlanmasıyla başlıyor ve sonrasında uygulama süreçleri ile ürün ortaya çıkıyor.  Farklı olmanın, tercih edilmenin bir diğer yolu da, ürün yelpazesini tüketici taleplerine, modaya uygun olarak güncellemek.

4- Tüketici trendlerini gözlemleyin
Tüketicilerin beklentilerini, taleplerini ve trendleri gözlemleyip o doğrultuda belirlenen ürünlerin üretimi yapılmalı. İnsanların beğenilerinin çok hızla değiştiği günümüzde tüketicilerin taleplerine, beklentilerine ayak uyduramayanlar rekabet ortamında geri kalmaya mahkûm oluyorlar.

5- Yeni pazarlar araştırın
Geleneksel pazarların yanı sıra potansiyel barındıran ve rekabetin daha az olduğu bakir pazarları araştırın. Pazarlarda yaşanabilecek sorunlardan en az oranda etkilenmek için birbirine alternatif pazarlarla çalışın. Genç nüfusun yoğun olduğu, tüketim konusunda istekli gelişmeye açık bakir pazarlar keşfedip hedef pazar olarak üzerinde çalışın.

6- Çevreci uygulamalara yönelin
Çevrenin korunması ve çevreyi kirletmeden üretim son yıllarda daha da öne çıkıyor. Tekstilde sürdürülebilir üretim, karbon ayak izi, eko-etiket gibi konular artık uluslararası şirketlerin en önem verdiği konulardan. Çevre konusunun önümüzdeki dönemde sürdürülebilir üretim konusunda en önem verilen konulardan biri olmaya devam edeceğine dikkat çekiliyor. Çevre konusuna önem veren şirketler rakiplerinden bir adım daha öne geçmeye devam edecekler.

7- İnovatif  ürünlere yönelin
Sürdürülebilir üretimin en önemli maddelerinden biri katma değeri yüksek inovatif ürünler oluyor. İnovatif ürünlerle fark yaratıp daha iyi kazanç sağlamak mümkün. Katma değeri yüksek ürünlerle, basic ürünlere göre daha kârlı işler yapabileceğiniz gerçeğini unutmayın.

8- Maliyet analizini iyi yapın
Bir şirketin ayakta kalabilmesi ve rekabet edebilmesi için en önemli kuralların başında üretim süreçlerinde maliyet analizinin iyi yapılması geliyor. Böylece kârlılık, rekabet edebilirlik şartları belirlenip ona göre işletmenin yoluna devam etmesi sağlanabilir. Maliyet analizini iyi yapamayan şirketlerin de yoğun rekabet ortamında yok olup gitmeye mahkûm olduklarına dikkat çekiliyor.

9- Uzun vadeli çalışmalar yapın
Müşteri memnuniyetine önem vererek müşterilerinizle uzun vadeli çalışmalar yapın. Böylece müşterilerinizin beklentilerini iyi gözlemleyip ona göre strateji geliştirebilirsiniz. Kriz dönemlerinde müşteri bağlılığı ile zorlu dönemleri atlatma şansınız olabilir.

10- Çalışan mutluluğunu artırın
İşletmelerin uzun ömürlü ve verimli çalışabilmelerinin olmazsa olmazlarından biri çalışan mutluluğudur. Mutlu çalışanlar verimliliğin artmasına, işletmenin devamlılığına katkı sağlıyorlar. İşine bağlı mutlu çalışanlar daha iyi iş süreçleri ve daha verimli çalışma anlamına geliyor.

İbrahim Burkay / Uludağ Tekstil İhracat. Bir. Başkanı
İnovasyonla fark yaratın
Tekstil sektörü için inovasyon başarılı olmanın en önemli anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. Maliyet analizinden rakiplerin sıkı takip edilmesine ve fırsatlar barındıran yeni pazarların keşfedilmesine kadar birçok faktör, sektörümüzde başarının anahtarı oluyor. Sürdürülebilir başarı için bu faktörleri göz ardı etmemek gerek.

Abdülkadir Konukoğlu / Sanko Holding Onursal Başkanı
Gözünüz kulağınız açık olsun
İstihdam, Ar-Ge ve inovasyon, eğitim gibi çok sayıda etken, rekabetin yoğun olduğu tekstil sektöründe işletmelerin başarılarını etkiliyor. Dünyanın kaynaklarını çok tüketmeden insanların taleplerine uygun ürünler üreterek, rakiplerinizin hangi yönde ilerlediğini gözlemleyerek kısacası gözünüzü, kulağınızı açarak başarılı olabilirsiniz. Başınızı kuma gömüp başarılı olamazsınız.

Şenol Şankaya / Yeşim Tekstil CEO’su
Çevreyle dost olun
Dünyada artık kaynaklar tükeniyor. Bu süreçte kaynakların doğru kullanımı büyük önem taşıyor. Gelişmiş ülkeler artık çevreyle dost üretim istiyor. Bu konuda kendini uyumlaştıramayanlar başarısız olmaya mahkûm oluyorlar. Ayrıca maliyetlerin iyi yönetilmesi ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmek de sürdürülebilir başarının en önemli şartlarından.

Ahmet Öksüz / Kipaş Tekstil Genel Müdürü
Zincirin halkaları iyi yönetilmeli
Tekstil sektöründe sürdürülebilir başarı ve rekabet edilebilirlik için üretim aşamasının tüm halkaları iyi yönetilmeli. Girdi maliyetlerinden üretim maliyetlerine, pazarlardaki değişimden tüketici taleplerindeki değişimlere kadar birçok faktör başarı kriterleri oluyor. Çalışanların memnun edilmesi de verimliliklere olumlu yansıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.