Türk tekstil ihracatçılarının yeni pazarlarda en büyük avantajı kalite

0
589
Türk tekstil ihracatında kalite, ihracatçıların yeni pazarlarda en büyük avantajı oldu. Rusya, Ukrayna, Irak, Mısır ve Suriye gibi ihracat pazarlarındaki daralmaya karşın enerji ve maden zengini Afrika’ya yönelen Türk ihracatçıları Nijer, Nijerya, Sudan, Senegal gibi ülkelerden yoğun talep almaya başladı. Yüksek kalitesiyle öne çıkan Türk ürünleri, bu ülkelerde Uzakdoğu’ya karşı tercih ediliyor. Rusya da ekonomik krize rağmen Çin mallarının kalitesiz olması nedeniyle bu ülkeden alım yapmak yerine tekrar Türkiye’ye yöneldi.
Rusya’daki ekonomik kriz, Ukrayna, Suriye ve Irak gibi ülkelerdeki siyasi karışıklıktan dolayı iyice daralan Türk tekstil ve hazır giyim ihracatına, Afrika ülkeleri ilaç oldu. Türk şirketleri, enerji ve maden zengini Afrika’yı hedefe aldı. Nijer, Nijerya, Sudan, Senegal gibi ülkeler Türkiye’den yüklü adetlerde ürün istemeye başladı.

Osmanbey, Laleli ve Merter piyasalarını sık sık ziyaret eden Afrikalı alıcılar, özellikle orta segment ürün siparişi veriyor. Afrika’nın alımına son günlerde dolar karşısında değer kaybeden Ruble nedeniyle ekonomisi oldukça zayıflayan Rusya da katıldı. Özellikle Çin’den alım yapan Rusya, ürünlerin kalitesiz olması nedeniyle tekrar Türkiye’ye yöneldi. Bu yılın ilk 8 ayında Rusya’ya yapılan ihracattaki düşüş, geçen yıla oranla yüzde 40 oranında azaldı. 2016’da ise ihracatın yeniden toparlanacağı öngörülüyor. Ancak hem Afrika hem de Rusya, kalitesinden dolayı Türk ürünlerini tercih ediyor.
Osmanbey’de faaliyet gösteren eski OTİAD Başkanı ve Orhan Giyim’in sahibi Ali Ulvi Orhan, petroldeki düşüş nedeniyle Rusların alım gücünün de azaldığına dikkat çekti. Geçtiğimiz 1.5 yılda Ruble’nin dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 33’ten yüzde 70 seviyesine çıktığını belirten Orhan, buna rağmen Rusya’ya yapılan ihracatın son dönemde toparlanmaya başladığını söyledi. 
Osmanbey ve Laleli’de faaliyet gösteren Ayhan Tekstil’in sahibi Cem Karabulut ise, son dönemde Türk tekstil ve hazır giyim ihracatındaki gelişmeleri özetledi. Nijer, Nijerya, Sudan ve Senegal gibi ülkelerin yüklü miktarda ürün istediğini belirten Karabulut, şöyle konuştu: “Son yıllarda Ortadoğu ve Rusya gibi ülkeler piyasa olarak yüzümüzü güldürmüş olsa da, bu bölgelerde dinmek bilmeyen iç savaşlar ve krizler, ihracat yaptığımız birçok ülkeyi etkiledi. Bu sebepten dolayı tekstil sektörü olarak tatsız bir döneme girdik. Uzun zamandır devam eden bu durum birçok marka olmayan firmanın iflas etmesine de neden oldu. Ancak son dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden ürün talebi gelmeye başladı. Rusya piyasası halen durgun olmasına rağmen, son zamanlarda az da olsa canlanmaya başladı. Doların Rusya’da buradakinin iki katı olması da etkili durumlardan biriydi. Fakat Çin’e ürün almak için yönelen Ruslar oradaki malların ucuz, fakat kalitesiz olmasından dolayı tekrar bizim Türk piyasalarını arşınlamaya başladılar.”
Enerji ve maden zengini Afrika ülkeleriyle iş yapmak Türk ihracatçısına birçok alanda fırsat sunuyor. Türkiye’nin, Avrupa ve hemen hemen diğer bütün ülkelerle yaptığı gibi açık hesap çalışmasının dışında Afrika ülkelerine peşin mal satılıyor. Sermaye gereksinimi sürekli olan tekstil sektörü için bu açıdan Afrikalı müşteriler oldukça büyük bir potansiyel taşıyor. Orhan Giyim’in sahibi Ali Ulvi Orhan, dünyadaki ekonomik kriz ortamında Afrikalıların alımını nasıl artırdığını şöyle anlatıyor: “Bunun en önemli sebebi Afrika’nın kapalı bir ekonomiye sahip olması. Dünyayla çok fazla entegre olmadıkları için, diğer ülkelerdeki krizler onları çok derin etkilemiyor. İkincisi, Türk ihracatçılarının faaliyetleriyle ilgili. Dünyada daralan pazarlar nedeniyle Afrika ülkelerine odaklanan Türkler, buradan önemli miktarda sipariş almayı başarıyor. Üçüncü neden ise Afrika’nın halen organize olmayan perakende pazarı. Türkler perakendesi güçlü organize pazarlara daha zor mal satarken, Afrika’ya malı daha kolay pazarlayabiliyor.” 

Afrika’da 54 ülkeden 45’inde kanıtlanmış ya da olası petrol rezervi olduğu biliniyor. Dünya doğalgaz rezervlerinin de yüzde 8’e yakını Afrika’da bulunuyor. Afrika özellikle hidroelektrik, jeotermal ve güneş enerjisi alanında çok yüksek potansiyele sahip. Nijerya ve Mozambik gibi ülkelerde doğalgaz önemli bir ihraç malı. 
Afrika, lüks segmentte değil, ancak orta ve alt segmentte tekstil ve hazır giyim talebinde bulunuyor. Ülke kendi orta segment pazarını yaratmaya başlamış durumda. Kuzey Afrika ülkelerinde iki önemli pazar ön plana çıkıyor. Bunlar Cezayir ve Fas. Özellikle Cezayir, tekstil ve hazır giyim sektörünün en çok ihracat yaptığı ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Nijerya, Nijer, Sudan, Etiyopya gibi ülkelere ihracat Cezayir üzerinden gerçekleştiriliyor.
Osman Arar/Orka Holding Genel Koordinatörü: Afrikalılar, orta ve daha alt segmentte ürün talep ediyor. Uzun vadede büyük potansiyeli olan bir pazar. Yavaş yavaş bir tüketim merkezi haline gelmeye başlayacak. Biz de şirketimizin bünyesinde özellikle Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik özel bir direktörlük kurduk. Güney Afrika, bütün kıtanın en gelişmiş bölgesi ve ekonomik gelişmişlik buradan bütün kıtaya yayılıyor. Sadece bu ülkede 250 tane alışveriş merkezi var. Özel fon şirketleri Afrika’nın batısında alışveriş merkezleri yapmaya başlıyor. Afrika tümüyle hedef pazarlarımız arasında. Oraya korner’larda satılmak üzere ürün gönderiyoruz.
Kaynak: Tekstil İşveren

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.