Türk tekstil ürünleri İran’da taklit edilerek piyasaya sürülüyor

0
538
Türk tekstil ürünlerinin İran’da taklit edilerek piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı. Türk malları kalite algısının çok yüksek olduğunu belirten İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Fırsatçılar, bazı ürünleri Türk malı etiketiyle İran’a sokuyor” dedi.
Dünyada taklit pazarının büyüklüğü 350 milyar dolar civarında. Türkiye ise bu pazarda 20 milyar dolarlık bir payla dünya genelinde ilk 5 ülke arasında yer alıyor. En fazla taklit tekstil, parfüm ve ayakkabıda yapılıyor. Bazı tekstil firmaları, İran’da kalitesiz ürünlerin Türk malı etiketiyle piyasaya sürüldüğünü iddia ediyor. 
Konu hakkında Yeni Şafak’ın sorularını yanıtlayan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İran’da Türk mallarının kalite algısının çok yüksek olduğunu belirterek, “İran halkı özellikle tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde Türk mallarına çok güveniyor. Durum böyle olunca da bu tür taklit ürünlerin olması çok doğal” dedi.
Kalite algısını fırsat bilenlerin bazı ürünleri Uzakdoğu’da üretip, üzerine ‘Türk malı’ etiketi basarak İran’a soktuğunu belirten Tanrıverdi, böyle bir durumun daha önce de Rusya’da bir Türk firmasının başına geldiğini hatırlattı. Tanrıverdi, “Firmalarımızın ürünlerinin belli bir standartı var. Bu tür ülkelerde bu işi yapmak çok daha rahat çünkü denetim altında tutmak çok zor. Bunu önlemek için birşeyler yapılmalıdır. Ama taklitler asıllarını yaşatır. Çok büyük sıkıntı olmaz” diye konuştu.
Nükleer konusunda uzlaşıya varılan İran’a Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını da değerlendiren Tanrıverdi, ”Ambargo kararının ardından İran’da bir hareketlilik var. Özellikle tekstil ve konfeksiyon alanlarında hareketlilik yaşanıyor. Türk firmaları Tahran’da mağazalar açmaya başladı. Bu durum gittikçe büyüyecek” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.