Türkiye’nin ‘Better Cotton’ lisanslı pamuğu (BCI) serüveni

0
4144

(IPUD), ‘Better Cotton’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üretmek üzere 2014 yılında Better Cotton Initiative (BCI) ile Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı. İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD), ‘Better Cotton’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üretmek üzere 2014 yılında Better Cotton Initiative (BCI) ile Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı. 2015 sezonunda, 21 üretici birim altında çalışan 441 çiftçi ile 13 bin 64 hektar alanda gerçekleşen faaliyetler sonucu tahminen 68 bin 495 ton kütlü pamuk üretimi bekleniyor. Bugün Better Cotton, 5 kıta ve 20 ülkede üretiliyor.
İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD), Türkiye’de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler, pamuğun yetiştirildiği çevre ve sektörün geleceği için daha iyi bir hale getirmek amacıyla Eylül 2013’te kuruldu. 10 Mart 2014 yılında ilk genel kurulunu gerçekleştiren derneğin yönetim kurulunda; Çukobirlik, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, SANKO Tekstil İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş., Spot Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tariş – S.S. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tanmanlar Ziraat İşletmesi, Ulusal Pamuk Konseyi gibi pamuk ve tekstil sektörünün farklı paydaşları ve lider kuruluşları yer alıyor.
IPUD’nin Kurucu Üyesi olan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası, hâlâ Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Türkiye’deki pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kılmak ve sürdürülebilir pamuğu ana ticari ürün haline getirerek Türkiye genelindeki pamuk üretimini daha iyi yönde dönüştürmek amacıyla IPUD, ‘Better Cotton’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üretmek üzere 2014 yılında Better Cotton Initiative (BCI) ile Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı.
BCI nedir? 
Better Cotton Initiative (BCI); üreticiden perakendeciye kadar birçok farklı paydaşın bir araya gelip, ortak hareket ederek pamuk üretiminin olumsuz çevresel ve sosyal etkilerini azaltmayı, sektörün geleceğini daha güvenli hale getirmeyi hedefleyen çok paydaşlı, uluslararası bir inisiyatif. Küresel pamuk üretimini, pamuk üreticileri için, içinde yetiştiği çevre ve sektörün geleceğini daha iyi hale getirme misyonu ile 2009 yılında Cenevre’de kuruldu. Better Cotton üretim standardını geliştirdi. Bugün Better Cotton, 5 kıta ve 20 ülkede üretiliyor. BCI’nın amacı, Better Cotton’un sürdürülebilir, genel geçer bir emtia olarak geliştirilmesi yoluyla dünya çapındaki pamuk üretimini dönüştürmek. BCI’ın 2020 yılına ilişkin hedefi, dünya pamuğunun yüzde 30’unun Better Cotton lisanslı pamuk olarak üretilmesi.
BCI; H&M, IKEA, Marks&Spencer, Levi’s, Adidas, Nike gibi tekstil sektörünün önde gelen markalarınca destekleniyor. Bu markalar tarafından tedarik ediliyor. BCI’a üye olan yaklaşık 50 uluslararası marka, sürdürülebilir pamuk olan Better Cotton tedariğinde Türk üreticilerle çalışma hacmini her geçen gün artırıyor. Şu an Türkiye’de 70 tekstil tedarik zinciri firma BCI üyesi ve bu sayı her geçen gün artıyor. Daha fazla bilgi için www.bettercotton.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’de Better Cotton
2013 sezonunda ilk Türk ‘Better Cotton’ pamuğunun hasadını gerçekleştiren IPUD, ilk sezonunda 7 bin 237 hektarda gerçekleştirilen çalışmalar sonucu yaklaşık 14 bin 443 ton lif pamuğa karşılık gelen 34 bin 517 ton kütlü pamuk üretimi gerçekleştirdi. İlk sezon 7 üretici birim altında 278 çiftçi ile Aydın, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak illerinde çalışmalar yürütüldü. İkinci sezon olan 2014 yılında 15 üretici birim altında çalışan 534 çiftçi ile 12 bin 712 hektarda gerçekleştirilen çalışmalar sonucu yaklaşık 22 bin 969 ton lif pamuğa karşılık gelen 60 bin 445 ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşti. 2014 yılında lisanslanan çiftçi ve üretici birimleri İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa şehirlerinden.
2015 sezonunda, 21 üretici birim altında çalışan 441 çiftçi ile 13 bin 64 hektar alanda gerçekleşen faaliyetler sonucu tahminen 68 bin 495 ton kütlü pamuk üretimi bekleniyor. Ortalama çırçır verimleri üzerinden hesaplandığında bu rakam yaklaşık 26 bin 28 ton lif pamuğa karşılık geliyor. 2015 yılında lisanslanan çiftçi ve üretici birimleri İzmir, Aydın, Antalya, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır şehirlerinden.
Geçtiğimiz ay, BCI ve IPUD’un ortaklaşa organize ettiği BCI Bilgilendirme Forumu İstanbul, Kahramanmaraş ve İzmir’de farklı tedarik zinciri aktörlerini temsilen toplamda 164 katılımcı ile gerçekleşti. BCI Tedarik Zinciri Müdürü Kerem Saral, BCI Üyelik ve Tedarik Zinciri Sorumlusu Şeyma Karaçay Lokmacı, IPUD Genel Müdürü Şükran Bayçura katılımcıları BCI’ın ticaret hacmi ve işleyiş kuralları, üyelik süreçleri ve Türkiye Better Cotton üretimi konularında bilgilendirdiler. Söz konusu BCI Bilgilendirme Forumu’nun İstanbul ayağı, 19 Ekim 2015 Pazartesi günü sendikamız ev sahipliğinde geniş katılımlı olarak gerçekleşti.

IPUD’un faaliyetleri
BCI ile Stratejik Ortaklık Anlaşması kapsamında IPUD, Better Cotton’ın Türkiye’de stratejik olarak gelişiminden ve Better Cotton Standardı’nda üretiminin çiftçi ayağında uygulanmasından sorumlu. IPUD, çiftçi ve bu çiftçileri bir arada koordine eden ‘Üretici Birim’ seçimi, eğitimi ve kontrolleri kapsamında faaliyetlerini yürütüyor. IPUD, yereldeki pamuk üretim yöntem ve sorunlarını bilen, çiftçilerin uygulamalarını yakından takip edebilen kurumlar olan Üretici Birimler ile işbirliği gerçekleştiriyor. Bu işbirliği; Better Cotton Standart Sistemi’nin gerektirdiği şekilde üretimin gerçekleşebilmesi için çiftçilere gerekli desteğin yerelde verilmesini amaçlıyor. Üretici Birimleri’nin tüzel yapısı hakkında herhangi bir sınırlama yok. Örneğin, sivil toplum kuruluşu, çırçır veya iplik işletmesi, tüccar veya devlet kurumları olabiliyor.
IPUD, Better Cotton üretim standartlarının izlenmesinin yanında çiftçi ve işçilere Better Cotton üretim standartlarına uygun eğitimler verme konusunda Üretici Birimler’e destek oluyor. IPUD, birçok farklı konuda kurduğu ortaklıklarla, Türkiye’de başlıca pamuk üretiminin yapıldığı bölgelerde bulunan Üretici Birimleri’ni sürdürülebilir uygulamalar konusunda destekliyor.
IPUD, Better Cotton üretiminin olduğu illerdeki çiftçi sayısı ile pamuk ekim alanını artırmak ve Türkiye’ de pamuk üretimi yapılan diğer illerde de Better Cotton üretimine başlatmayı hedefliyor. Better Cotton üretimine başlamak isteyen üretici grupları için Üretici Birim başvuruları Ocak 2016’da başlayacak. Bu başvurular ile ilgilenenler aşağıdaki linkten veya dernek ile doğrudan iletişime geçerek bu başvuruları takip edebilir. http://iyipamuk.org.tr/sayfa/408/better_cotton/uretici_birimler.html
Kaynak: Tekstil İşveren

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.