TEKSAD Nano Tekstille ve Dijital Baskı ile ilgili Etkinliğini Tamamladı

0
597

TEKSAD-Tekstil Araştırmaları Derneği “Nano Kimyasalların tekstile Uygulanması” ve “Dijital Baskıda Renk Ayırımının Önemi” konulu etkinliğini Yaptı.

 

TEKSAD Başkanı Ekrem Hayri Peker yeni etkinlik takvimini açıklayarak sunumuna başladı.

“NANO”; Elence cüceleştirmek anlamına gelir. Nano bir ölçüdür. Nanometre metrenin milyarda birine eşittir.

Zenginleşen ülkelerde nüfus artış hızının yavaşlıyor ve nüfus artışları yok denecek seviyede kalıyor. Yaşam süresinin uzaması, hasta bakım masraflarının artması, iklim değişiklikleri başta tıp alanında olmak üzere günlük yaşamda kullanılan araç gereçlerde, yaşlı insanların tedavilerinde kullanılan teknolojik gelişmeleri artırdı.

Dünya ısınması, giysilerin incelmesine yol açtı. Sonrasında nano teknolojilerinin yaygınlaşması, bu teknolojilerin insan yaşamına hızla girmesini sağladı.

Doksanlı yıllardan sonra tekstil ürünlerinde kir ve yağ itici, güç tutuşur, buruşmazlık gibi uygulamalar başlamıştı. Nano teknolojiler zamanla giysilerimize ve günlük yaşamda kullandığımız ürünlere de uygulandı. Öncelikle askeri kıyafetlerde ve spor teknolojilerde giysilere uygulanabilecek yeni ürünler konusunda araştırmalar kısa sürede olumlu sonuçlar verdi. Bu araştırmalar sonucunda özellikli giysiler günlük yaşamımıza da girmeye başladı”.

Peker, daha sonra bu konuda yaptığı uygulamaları anlattı.

“Ter tutmayan, vitaminli, kokulu, toz tutmaz, böcek-kene kovar, stres alıcı, polen tutmayan, cilt bakımı yapan giysiler ve yaş kum tutmayan plaj havlusu yaptığını anlattı”.

Ayrıca kokulu, böcek-sinek kovar, sigara kokusu emen, renk değiştiren ev tekstili uygulamalarının yapılabileceğini söyledi.

Fotoğraf2097

Daha sonra TEKSAD üyesi M.Bülent Nerkiz dijital baskıda renk ayırımının önemini sundu.

 

Günümüzde dijital baskı, her geçen gün gelişen makine ve boya teknolojisi ile
baskı maliyetlerinin de düşmesi sayesinde klasik baskıya alternatif hale gelmiştir. Özellikle
baskı kalitesi, işlem hızı, kısa metraj imkanı dijital baskının kısa zamanda vazgeçilmez bir
teknoloji olduğunu ortaya koymuştur.

Tekstil sektörü son dönemlerde hızlı moda değişimleri ve kumaş ve desen çeşitliliği ile hızlı bir gelişim içerisindedir. Artık tekstilde kullanılan şablon sistemi, insanlara daha gerçekçi baskılar, sınırsız renk olanakları ve hızlı baskı sağlayamamaktadır. Şablonların hazırlanması, kumaşın baskıya hazırlanması, boyaların organize edilmesi gibi zaman külfetli işlemler, dijital baskının hızla önünü açmıştır. Deseni herhangi bir şablon kullanmadan istediğimiz boyutta, istediğimiz kumaşa basabilmek, dijital baskı tekniğini çok cazip bir hale getirmiştir.

Hatta dijital baskı makinelerinin da çok yer kaplamaması, yeni sistem makinelerde fikse ünitesinin de makineye dahil edilmesi ve sistemin kurulum kolaylığı tercih sebebi olmaktadır.  Dijital baskı direk kumaşa veya kâğıda, ardından fikse işlemi ile kumaşa aktarılarak iki şekilde yapılır. Polyester ve pamuklu birçok kalitede kumaşa baskı yapılır. Bayan giyim, çocuk giyim,spor giyim, döşemelik, perdelik vb. birçok alanda kullanılabilir.

Artık firmalar, müşterilerinin istediği desenin kumaş üzerinde numunesini kolaylıkla çıkarabilmenin ve hatta istediği metrajda malı teslim edebilmenin keyfini yaşamaktadır.

 

Tabi ki bu hızlı ve kolay baskının gerçekleşebilmesi için de desinatörün çalışmalarını da hızlandırmak gerekmektedir. Bu durumda desinatöre yardımcı olacak Renk Ayırım Programları’ devreye girmektedir.

 

Renk Ayrım Programları, desinatörün, desendeki renk kanallarını hızlı biçimde ayırmalarını ve kanallar üzerinde varyant çalışmaları yapabilmelerini sağlamaktadır. Öyle ki, bir desinatörün 3 günde yapacağı bir renk ayırım işlemini 15-20 dk. gibi çok  kısa bir sürede ayırarak varyant hazırlamanın ve baskının hızlanmasında olağanüstü katkı sağlamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.